Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На 1 лютого через побутовий газ в Україні загинуло 30 осіб, на Львівщині – 7

Станом на 1 лютого в Україні при використанні газу в побуті сталося 16 нещасних випадків, 30 людей постраждало, з них 18 загинуло. Всі нещасні випадки сталися внаслідок отруєння чадним газом. Останній випадок стався 30.01.2010р. у місті Сіверськодонецьку Луганської області, де у багатоквартирному будинку чадним газом отруїлися 7 людей, з них 5 смертельно. Причина – відсутність тяги в димовому та вентиляційному каналах. Про це повідомила прес-служба Територіального управління Держгірпромнагляду у Львівській області.

 

Не виключенням є і Львівська область де з початку лютого місяця 2010р. сталося 6 нещасних випадки при яких постраждало 15 осіб, з них 7 смертельно.

 

Так, у Львові на вул. Політехнічній, 14/1 одна особа, на вул. Турецькій, 4/4 одна особа отруїлися чадним газом через відсутність тяги в димоході.

 

У с. Розворяни Золочівського району при ремонтних роботах в житловому будинку будівельники в димовому каналі улаштувати вентиляційну решітку, через яку продукти згоряння від газового котла попали в спальне приміщення будинку. Як наслідок, постраждало троє осіб, двоє із них смертельно. Причиною стало перекриття отвору димоходу цеглиною, яка впала в димовий канал внаслідок руйнування верхньої частини оголовка димоходу, збудованого з білої силікатної цегли.

 

У с. Чишки Пустомитівського району у власному будинку при повторному розпалюванні обігрівальної печі відбулось загазованість приміщення кімнати, де і стався вибух газовітряної суміші. Як наслідок, постраждала одна особа та зруйновано бокові стіни трьох кімнат. В с. Конюшки-Тулиголовські Самбірського району у власному будинку отруїлася чадним газом вся сім'я в складі 6 осіб, із них 2 - малолітні діти. І знову ж таки, причиною нещасного випадку стала відсутність тяги в димоході.

 

Основна причина трагедій – відсутність або недостатня тяга в димових та вентиляційних каналах, а також порушення споживачами Правил користування газовими приладами.

 

Найчастіші причини відсутності тяги такі: – несправність димоходу чи вентиляційного каналу, а сааме,  засмічення, тріщини, вологість, зруйновані оголовки димоходів та розташування їх в зоні вітрового підпору; – відсутність трикратного повітрообміну, тобто в приміщенні, де встановлені газові прилади, вікна не обладнані кватирками, фрамугами або віконними провітрювачами, у дверях відсутній підріз площею 0,02м2, а у вентиляційних каналах встановлені електровентилятори, що заборонено Правилами безпеки та Державними будівельними нормами.

 

Ще однією причиною, що призводить до нещасних випадків, є відсутність автоматики безпеки на газових приладах з відводом продуктів спалювання в димоходи, яка б відключала подачу газу на пальники при припиненні подачі газу, зниженні тиску нижче заданого значення, погашенні полум'я і відсутності необхідної тяги в димоході.

 

Дуже часто мешканці квартир залишають працюючі газові прилади без нагляду, адже згасання одного з пальників може призвести до загазованості приміщення та вибуху, до перенагріву печі та перенаправлення тяги.

 

Останнім часом власники житлових будинків і квартир, бажаючи зекономити тепло, масово встановлюють в приміщеннях кухонь металопластикові вікна та двері, забуваючи при цьому про власну безпеку, і зазвичай, у таких квартирах відсутній трикратний повітрообмін.

 

Серед найчастіших порушень, які допускаються з боку населення під час експлуатації газових приладів - самовільна заміна газових приладів, втручання в конструкцію і роботу газових приладів , самовільне підключення додаткових газових приладів без виконавчо-технічної документації , несанкціонований відбір газу в обхід газових лічильників, сушка білизни на газовими приладами. Є і такі винахідники, котрі несанкціоновано відбирають електроенергію, шляхом підключення електросистеми будинку до системи газопостачання. Внаслідок цього проходить інтенсивне зношення газопроводів, стаються вибухи та самозагоряння гнучких шлангів, які в останній час стали дуже популярними, а це в свою чергу призводить до їх руйнування та витоку газу, результатом чого може бути нова трагедія. Слід наголосити, що використовувати можна тільки сертифіковані гофровані гнучкі шланги для під'єднання газових приладів .Тому варто пам'ятати , що через необережність і свою халатність можна втратити не лише майно, дах над головою, але і дорогоцінне життя.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ