Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На 2008 рік Уряд збільшує фінансування освіти на 36,4%, ніж у 2007 році

У проекті Державного бюджету України на 2008 рік видатки на освітню галузь збільшено на 36,4% проти поточного року і становитимуть 57 млрд 427 млн грн.. Як повідомили «Гал-info» в прес-службі Мінфіну, зокрема, увагу приділено підвищенню стипендій студентам, підвищенню розмірів одноразової грошової допомоги дітям-сиротам і дітям, які позбавлені батьківського піклування видатків на оплату праці педагогів, на виплату одноразової адресної грошової допомоги та на витрати для надання кредитів на будівництво (придбання) житла для педагогічних працівників.
Відповідно до проекту бюджету на наступний рік, порівняно з 2007 роком, мінімальні розміри стипендій зростуть для учнів профтехучилищ з 1 січня 2008 року до 150 грн на місяць, а з 1 вересня становитимуть 200 грн. на місяць (у 2 рази), для студентів вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації - з 1 січня 2008 року вони отримуватимуть 200 грн на місяць, а з 1 вересня - 400 грн. на місяць (у 3,2 рази). Студенти вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівнів акредитації отримуватимуть з 1 січня 2007 року 300 грн, а з 1 вересня – 530 грн на місяць (у 3,6 рази). 
Водночас на 34,9 млн грн більше, ніж в минулому році, закладено коштів на одноразову грошову допомогу дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, при їх працевлаштуванні. На пільговий проїзд студентів вищих навчальних закладів і учнів ПТУ в залізничному, автомобільному та водному транспорті планується виділити 38, 3 млн грн. Ще 40 млн грн по загальному фонду Держбюджету та 52 млн грн по спеціальному фонду передбачено на реконструкцію та ремонт гуртожитків для учнів професійно-технічних та студентів вищих навчальних закладів. На комп'ютеризацію та інформатизацію загальноосвітніх навчальних закладів передбачено 161,6 млн грн у вигляді субвенції місцевим бюджетам.
Крім того, у наступному році продовжить дію Постанова Уряду, яка передбачає підвищення посадових окладів освітян та здійснення додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності. Якщо в поточному році ці виплати здійснюються, виходячи з 50% від встановлених постановою Уряду розмірів, то в наступному році вони виплачуватимуться в повному обсязі. Відповідно й видатки на цю мету зростуть проти цьогорічних на 374,1 млн грн. Крім того, з 1 січня середня зарплата вчителя І-ї категорії зросте до 1 455 грн, а вчителя вищої категорії - до 1 569 грн (майже в 1,5 рази більше, ніж на початок поточного року). З 1 грудня вчитель І категорії отримуватиме 1891 грн, вищої 2036 грн.
У 2008 році продовжиться погашення заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту». На ці цілі Держбюджетом передбачено 645,3 млн грн, з яких 522 млн грн враховано, як субвенція місцевим бюджетам. Ще 18,6 млн грн у Держбюджеті-2008 передбачено на виплату одноразової адресної грошової допомоги у п'ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами і спеціальностями педагогічного профілю та уклали на строк, не менше як три роки, договір про роботу в загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах. Крім того, у проекті бюджету на наступний рік вперше передбачено 1 млрд грн на забезпечення житлом працівників бюджетної сфери, які постійно проживають і працюють на селі та уклали трудові контракти на 20 років, а також субвенцію з Держбюджету місцевим бюджетам на забезпечення житлом працівників освіти, культури, охорони здоров’я та інших працівників бюджетної сфери, які уклали контракти про роботу на 20 років, у обсязі 690 млн грн.
Удвічі, порівняно з поточним роком, збільшуються витрати для надання кредитів на будівництво (придбання) житла для науково-педагогічних і педагогічних працівників. У наступному році на зазначені цілі буде виділено 30 млн грн.
На видання, придбання, зберігання і доставку підручників і посібників для студентів вищих та учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів – 130 млн грн., на випуск книжкової продукції за програмою “Українська книга” – 30 млн грн і ще 70 млн грн передбачається на придбання шкільних автобусів із загального фонду Державного бюджету.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ