Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На чому потрібно поклястися БЮТ, щоби „Наша Україна” повірила, що вони її не зрадять? – Ксенія Ляпіна

„Ні в кого не викликав сумніву той факт, що ми маємо координувати свої дії, об‘єднувати зусилля в опозиції – ми завжди були за це. Однак найбільше питання, яке в нас виникає, – на чому потрібно поклястися БЮТ, щоби ми були переконані, що вони більше нас не зрадять?” – про це в коментарі „Гал-info” повідомила народний депутат, член фракції „Наша Україна” Ксенія Ляпіна.
 „Поки що, не зважаючи на всі заяви, взаємної реальної довіри до БЮТу у нас немає і є всі підстави не мати такої довіри. Тому, безумовно, будь-які подальші спільні кроки будуть окремо ще оформлятися якимись документами, домовленостями, оскільки словам ми вже не віримо”, – зазначила народний депутат.
„Хочу звернути увагу на те, що головний зміст цієї заяви в тому, що „Наша Україна” спільно з БЮТ зобов‘язуються не голосувати за низку конституційних законів, які зараз подані антикризовою коаліцією і які фактично звужують права Президента. Водночас той факт, що БЮТ підписався під цією домовленістю, означає, що вони таки визнали своє помилкове голосування за подолання президентського вето на закон про Кабінет Міністрів. Зрозуміло, що вони ніколи це не задекларують, однак сам факт підписання цієї заяви про співпрацю, свідчить про те, що БЮТ розуміє помилковість свого кроку”, – наголосила Ксенія Ляпіна.
  За її словами, вчорашня заява про співпрацю викликає резонанс у членів фракції „Наша Україна” через те, що вони не сприймають підписання закону про імперативний мандат.
  Водночас Ксенія Ляпіна розповіла, що „при підписанні закону про імперативний мандат Президент чітко прокоментував, що він змушений його підписати, оскільки він рахується з волею 362-х народних депутатів, які є конституційною більшістю. Водночас Віктор Ющенко розуміє, що в разі, якщо він накладе вето на цей закон, воно буде подолане. Все ж таки, Президент і надалі вважає цей закон недемократичним. В принципі фракція „Наша Україна” повністю поділяє позицію Президента з цього приводу. Ми розуміємо вимушеність і тимчасовість цього кроку, однак вважаємо це недемократичним. Оскільки в заяві все це трошки по-іншому сформульовано, тому й викликало обурення”.
Торкаючись повідомлень, що не усі члени «Нашої України» погоджуються з підписанням угоди з БЮТ, Ксенія Ляпіна сказала: „Насправді трішки неправильне трактування дискусії, яка виникла всередині фракції „Наша Україна”. Ніхто не проти того, щоби ми об‘єднували наші зусилля в опозиційній діяльності, саме так написано у вчорашній заяві, там не написано про якусь об‘єднану опозицію. Об‘єднання зусиль – це шлях досягнення якогось ефективного результату. Відповідно тому ми згодні, що потрібно вести переговори, підписувати якісь спільні документи”, – зазначила член фракції „Наша Україна”.
За словами народного депутата, „дискусія йшла навколо того, як нам відновити довіру, як ми можемо повірити тому, що нам обіцяє друга сторона (БЮТ). Водночас, на які кроки ми можемо піти для досягнення якихось компромісів. Зрозуміло, що така співпраця призведе до певних компромісів, оскільки якщо між нами не було би розходжень, то ми не були би різними політичними силами, а розходження існують і вони доволі глибокі. Тому питання полягає в тому, навколо чого ми об‘єднаємо зусилля нашої співпраці?”
Нагадаємо, що частина фракції „Наша Україна” не підтримує рішення лідера фракції В'ячеслава Кириленка стосовно спільної опозиційної діяльності в парламенті. Про це в кулуарах парламенту заявив нашоукраїнець Павло Жебрівський.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ