Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На даний час чинних правових актів повноважень контролерів немає, - експерти

Нагадаємо, вчора Гал-інфо опублікувало відео інциденту який стався в одному з львівських трамваїв, де безбілетний пасажир побив контролера. Враховуючи суспільний інтерес до події Гал-інфо звернулося за коментарем по цій ситуації до юристів "Юридичної ЛІГИ" за роз'ясненням.

Як зазначили експерти, основним нормативно-правовим актом, який регулював відносини між пасажирами, перевізниками і його посадовими особами (в тому числі контролерами) були «Правила користування трамваєм і тролейбусом в містах України» затверджені Міністерством будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України в грудні 2006, наказ № 329. Дані правила втратили чинність – 12 грудня 2017 року. Натомість, органам місцевого самоврядування було надано повноваження самостійно визначати правила користування міським електричним транспортом.

У Львові "зайці" побили контролера Львівелектротрансу

Так, 06 квітня 2018 року Виконавчим комітетом Львівської міської ради було прийнято рішення № 361 «Про затвердження Правил користування міським електричним транспортом у м. Львові». Це рішення набирає чинності через 30 днів після оприлюднення на офіційному сайті Львівської міської ради, тобто, з 07 травня 2018 року.

Як наслідок, у період з 12 грудня 2017 р. по 07 травня 2018 р. чинних нормативно-правових актів, які регулюють правила поведінки контролерів, їх права та обов’язки у процесі здійснення контролю та перевірки наявності проїзних квитків у пасажирів міського електротранспорту немає.

Варто зазначити, ст. 135 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлює відповідальність у вигляді штрафу в двадцятикратному розмірі від вартості проїзду за безквитковий проїзд пасажира, в тому числі проїзд без реєстрації або компостування проїзного документа, а так само провезення без квитка дитини віком від семи до шістнадцяти років.

Відповідно до ст. 229 Кодексу України про адміністративні правопорушення керівник перевізника, який в установленому законодавством порядку надає транспортні послуги, його заступники та контролери мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення за дії передбачені вищенаведеною статтею.

Юридична ЛІГА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ