Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

У Донецьку терористи хочуть виготовити "брудну бомбу", - західні ЗМІ

Відразу два західних видання - американський Newsweek та британська Times - написали про те, що згідно з розвідувальними даними, наданими їм СБУ, бойовики "днр" почали видобувати радіоактивні промислові відходи з бункера в Донецьку.

Ці ЗМІ, посилаючись на досьє з Києва, пишуть, що озброєні терористи "днр" нібито отримують консультативну допомогу від російських фахівців у галузі ядерної зброї, аби надалі використати ці відходи для виробництва "брудної бомби". З документів СБУ незрозуміло, чи є ці фахівці приватними особами чи перебувають на державній службі.

Як підкреслює Newsweek, незалежне підтвердження змісту документів, які надала українська сторона, отримати було неможливо.

"Брудна бомба" є одним з варіантів радіологічної зброї. Вона складається з контейнера з радіоактивним ізотопом та заряду вибухової речовини. При підриві заряду контейнер з ізотопами руйнується і за рахунок ударної хвилі радіоактивна речовина розпорошується на досить великій площі.

Спецслужби західних країни не підтверджують і не спростовують інформацію своїх українських колег.

У російській держкорпорації "Росатомі" заявили, що її співробітники не працювали з донецьким бункером.

Однак, зазначив у розмові з ВВС автор статті в Times Максим Такер, в Росії є низка приватних компаній, які можуть працювати з радіоактивними відходами.

Максим Такер розповів ВВС, що ОБСЄ збирається доправити до Донецька "власного вченого-ядерника", який проінспектує букер і скаже, чи з нього щось діставали.

Newsweek і Times з посиланням на власні дипломатичні джерела пишуть, що це питання порушували на липневих переговорах контактної групи в Мінську.

У статтях західних ЗМІ йдеться про бункер, розташований у Донецьку, в безпосередній близькості від лінії фронту. Його побудували в 1961 році.

До 1966 року туди звозили радіоактивні відходи радянських дослідних інститутів, лікарень та промисловості. Згодом бункер замурували.

До початку конфлікту відповідальність за безпеку об’єкту несло київське державне підприємство "Радон".

Його головний інженер Володимир Перевозник каже, що у 1967 році, дані про те, які саме радіоактивні відходи містяться в цьому бункері, зникли.

За словами Максима Такера, в ньому може міститися близько 11 тонн ядерних відходів.

У 2002 році Державний комітет ядерного регулювання України провів інспекцію бункера і виявив у ньому надзвичайно високий рівень радіації - до 725,2 беккерелів. З цього приводу Newsweek зазначає, що в 2011 році уряд Японії оголосив активність у 200 беккерелів небезпечною для людського життя.

ВВС Україна

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ