Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На думку Олега Мацеха, «Ратуша» - перша модель роздержавлення ЗМІ в Україні

Координатор Громадського форуму Львова Олег Мацех вважає, що в Україні ще не було прецендентів роздержавлення ЗМІ і газета «Ратуша» є першим ЗМІ, котрий влада хоче позбавити фінансування. З цього приводу Олег Мацех розповсюдив відповідне звернення, текст якого подаємо повністю:   
    „В Україні досі не було прецедентів роздержавлення засобів масової інформації, правові документи з цього питання перебувають на стадії розробки. Натомість активно пропонуються різні шляхи реформування офіційного органу міської ради - газети «Ратуша».
Зважаючи на актуальність проблеми, Громадський форум Львова та Львівська незалежна медіа-профспілка ініціюють проведення «круглого столу» за участю журналістів, медіа-правників, депутатів міської ради, активістів громадських структур, на якому обговорюватимуть шляхи розвитку незалежних ЗМІ, зокрема ідею роздержавлення газети «Ратуша».
 Враховуючи потребу мешканців Львова в інформації про діяльність влади, Громадський форум та незалежна медіа-профспілка підтримують ідею створення інформаційного бюлетеня міської ради, в якому б публікувалися тексти ухвал, розпоряджень, постанов.  Проте ми заперечуємо проти створення такого джерела інформації шляхом знищення повноцінної газети з мережею кіосків, інтернет-порталом, якою досі є «Ратуша». На наше переконання, міська рада, вирішуючи питання майбутнього «Ратуші», у першу чергу, мусить подбати про кожного з працюючих у редакції, і ухвалити рішення таким чином, щоб воно максимально сприяло розвитку незалежних ЗМІ у нашому місті.
Громадський форум та незалежна медіа-профспілка вважають за необхідне застерегти міську владу щодо будь-яких поквапливих вчинків у реформуванні видання міської ради, як от – звільнення працівників, припинення або скорочення фінансування газети «Ратуша», тиску на журналістів.”
За словами депутата Львівської міської ради, заступника голови головного управління у справах преси та інформації ЛОДА Юрія Кужелюка, досить вдалим прикладом роздержавлення на Львівщині стала газета «Високий замок», котра свого часу була роздержавлена з газети «Львівська правда». Менш вдалим прикладом роздержавлення стала газета ЗВУ, котра була роздержавлена з газети Львівської обласної ради. Через смерть головного редактора газета ЛОР «Франкова криниця» також була роздержавлена минулого року. «Однозначно, Олег Махех помиляється, називаючи роздержавлення «Ратуші» безпрецедентною акцією», — підсумував Юрій Кужелюк.   
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ