Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Франківщині селянин знайшов кремнієвий спис віком від 10 до 40 тис. років
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Франківщині селянин знайшов кремнієвий спис віком від 10 до 40 тис. років

У селі Зелений Яр Калуського району Івано-Франківської області місцевий житель Віктор Співак натрапив на кремнієвий спис віком від 10 до 40 тис. років. Чоловік викорчовував старий пень, коли побачив наконечник списа. Він одразу повідомив про знахідку працівникам краєзнавчого музею.

"Такими списами користувалися первісні люди на полюванні або у міжплемінних зіткненнях", - розповів старший науковий співробітник Калуського краєзнавчого музею Іван Тимів.

Він переконаний, що знахідка із Зеленого Яру унікальна.

"Це дуже тонка, ювелірна робота з кремнію. Такі екземпляри трапляються рідко: зазвичай бувають довші або грубші наконечники", - зазначив музейник.

"Ця знахідка належить до епохи пізнього палеоліту 40-10 тис. років тому. У той період людина використовувала понад 100 знарядь праці. Досягла значних результатів і набула досвіду в полюванні - вищого рівня виготовлення зброї та її вдосконалення", - повідомив краєзнавець Василь Фіцак.

Знахідка із Зеленого Яру зроблена з тонкої пластини кремнію 15,5 см довжини і 6 — ширини. Наконечник має дуже оригінальну заточку, як у сучасної пили.

На місці знахідки не знайдено ні поховань, чи знарядь праці. Науковцям ще належить дослідити територію навколо неї.

Через приватний аукціон Violity продали срібний ритон - унікальний предмет скіфської доби. Його знайшли "чорні археологи" на Вінниччині.

Знахідку продали за 82,4 тис. грн приватній особі. Ні імені покупця, ні того, хто знайшов і продав раритет, дізнатися не вдалося. Місце знахідки з'ясували випадково на форумі.

gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ