Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Франківщині збереглася давня археологічна памятка Ангелівська домна
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Франківщині збереглася давня археологічна пам’ятка «Ангелівська домна»

1/2
У Рожнятівському районі Івано-Франківської області збереглася давня археологічна пам’ятка з мелодійною назвою – Ангелівська домна. Це найстарша, з тих що збереглися в Україні, доменна піч. Цікавим є те, що вона зображена на гербі Ржнятівського району.

Знаходиться домна в урочищі Ангелів, між селами Лази та Гриньків. Будівництво печі розпочалося у 1810 р. за сприяння митрополита Антіна Ангеловича – українського релігійного, політичного та освітнього діяча, ректора Львівського університету.

Домна була введена в експлуатацію у 1812 р. В цей час тутешню місцину активно заселювали майбутні робітники металургійного виробництва. Також тут працювала бригада німецьких металургів. Крім самої печі були споруджені дві гамарні (кузні), будинки керівництва та робітників, складські та господарські споруди.

Спочатку при домні було 12 шахт для видобутку залізної руди, а у 1814 р. їх кількість значно збільшилася. Проте, незважаючи на стрімкий старт і ріст виробництва, Ангелівська домна пропрацювала до 1818 р.

Щодо причин закриття, то є різні версії, від поганої якості руди в цій місцевості і до судового процесу між Антіном Ангеловичем та управителем гути Гекером. Щодо наступних періодів, то під час Першої світової війни комплекс споруд був сильно понівеченим, збереглася тільки сама доменна піч. В радянський час споруду навіть внесли до реєстру архітектурних пам’яток, проте вона й надалі занепадала. Перші незначні реставраційні роботи тут відбулися у 2005 р. А в 2011 р., силами волонтерів Ангелівська доменна піч була відреставрована та впорядкована.

Джерело: Локальна історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ