Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На горі Жупан у Винниках виявили західний кордон поширення трипільської культури

Завтра, 13 липня, 13 липня, біля підніжжі гори Жупан у м. Винники відбудеться представлення сенсаційної археологічної знахідки. Про це повідомила прес-служба Винниківської міської ради.

Розкопки археологічної пам’ятки доби енеоліту Винники-Жупан проводяться Українсько-Польською Трипільською експедицією в рамках реалізації спільного дослідницького проекту Інституту археології НАН України, Інституту археології Жешувського університету та Історико-краєзнавчого музею у Винниках.

Цю пам’ятку у 1980х – 1990х роках досліджувала експедиція Львівського університету під керівництвом М.А. Пелещишина.

Раніше вважалося, що Винники-Жупан є поселенням культури лійчастого посуду, поширеної в Центральній та Північній Європі, а посуд трипільської культури, знайдений тут, відображає зв’язки між двома групами населення. Завдяки новим дослідженням вдалося встановити, що пам’ятка містить окремі хронологічні горизонти – культури лійчастого посуду та трипільський. Таким чином, встановлено, що населення двох культур проживало тут в різний час, а проміжок між існуванням поселення культури лійчастого посуду та трипільського сягає кількох сотень років.

В трипільському шарі пам’ятки наразі досліджується т.зв. «площадка» – рештки наземної двохярусної споруди, що являла собою дерев’яний каркас обмазаний глиною, і була спалена в ритуальній пожежі під час обряду полишення поселення. Таким чином, пам ’ ятка Винники-Жупан зараз маркує крайній західний кордон поширення трипільської культури. Тут вперше на Львівщині знайдено житло, типове для інших регіонів поширення Трипілля. Можна також відзначити знахідку залишків поховання культури лійчастого посуду у більш ранньому шарі поселення, яке буде досліджено найближчим часом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ