Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На грошово-кредитному ринку України спостерігається традиційне для початку року зменшення ділової активності

На грошово-кредитному ринку України спостерігається традиційне для початку року зменшення ділової активності, — повідомила „Гал-info” прес-служба НБУ та Управління НБУ у Львівській області. Це, як інформує прес-служба, знаходило своє відображення у спадаючій динаміці основних монетарних показників. Водночас, зростання у січні депозитів фізичних осіб свідчить про високий ступінь довіри населення до банківської системи.
 Монетарна база у січні зменшилася на 1.8% до 95,5 млрд грн, а грошова маса — на 1,5% до 257 млрд грн. На динаміку монетарних показників мало вплив збільшення на 23,4% коштів уряду в національній валюті на рахунках в Національному банку України.
Обсяг готівки поза банками у січні зменшився на 5,8% до 70,7 млрд грн. Це сприяло продовженню позитивної тенденції до покращання структури грошової маси – питома вага готівки в грошовій масі зменшилася — з 28,7% до 27,5%.
Для забезпечення рівноваги на грошово-кредитному ринку у січні Національний банк України здійснив операції з мобілізації коштів банків на загальну суму 6,6 млрд грн. Також були проведені операції з рефінансування банків на загальну суму 71,3 млн грн, з них 3,3 млн грн – кредити овернайт, 68 млн грн – кредити під заставу майнових прав на кошти банківського вкладу (депозиту).
Середньозважена процентна ставка за операціями з рефінансування у січні становила 8.59% річних, у т.ч. за кредитами овернайт – 10.5%, за кредитами рефінансування під заставу майнових прав за коштами банківського вкладу (депозиту) – 8.5%.
Хоча загальний обсяг депозитів у січні зменшився на 0,3% до 183,8 млрд. грн., депозити фізичних осіб за цей період збільшилися на 2,4% до 109,4 млрд. грн. Депозити юридичних осіб при цьому зменшилися на 4% до 74,4 млрд. грн.
Обсяг кредитних вкладень у січні зменшився на 0,1% до 245 млрд. грн., що пояснюється зменшенням на 0,9% (до 165,1 млрд. грн.) кредитів, наданих юридичним особам. Водночас, обсяг кредитів, наданих фізичним особам, збільшився на 1,7% до 79,9 млрд. грн.
Середньозважена ставка за кредитами в національній валюті у січні зменшилася з 15,1% до 14,2%, в іноземній – з 11,5% до 11,4%. Інтегральна ставка за кредитами зменшилася з 13,7% до 13,2%.
Середньозважена ставка за депозитами в національній валюті збільшилася з 7,9% до 8%, в іноземній – з 6,1% до 6,3%. Інтегральна ставка за депозитами збільшилася з 7,2% до 7,4%.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ