Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Харківській ділянці виконано 90% робіт із облаштування кордону з РФ, - Троян

Розпочато роботи на ділянці Луганської області, де вже облаштовано більше 100 км протитанкового рову, протитранспортного брустеру та понад 65 км рокадної дороги. Про це заявив заступник Міністра внутрішніх справ Вадим Троян під час наземного та повітряного моніторингу кордону України з РФ.

Про це інформує Урядовий портал.

За його словами, система інтелектуального інженерно-технічного облаштування кордону - це цілодобове технічне спостереження, мережі інтегрованих веж, автоматизовані місця операторів і сучасні автомобілі, вертольоти та безпілотні літальні апарати. Наразі на кордоні з Росією у Харківській області завершили всі роботи по облаштуванню та реконструкції на 90%. Лишилося встановити ще 5 систем відеоспостереження.

«Сьогодні з радістю констатую, що роботи по облаштуванню кордону в Харківській області завершилися на 90%. Прикордонники вже розгорнули нові підрозділи. І це вже дає перші результати - на цій ділянці майже немає порушень державного рубежу. На сьогоднішній день у Харківській області облаштовано більше 10 опорних пунктів та обладнано 4 комплекси відеоконтролю і сигналізації, ще 5 встановлять найближчим часом», - заявив Вадим Троян.

Заступник Міністра розповів, що протяжність контрольованої ділянки кордону з Росією - 1500 кілометрів. Ще більше 400 кілометрів доведеться облаштовувати після того, як буде звільнено Донбас. Водночас Вадим Троян заявив, що облаштування кордону йде не тими темпами, як очікувалось. Вже декілька разів довелося відтерміновувати дату закінчення робіт.

«Сам проект облаштування кордону виконати непросто, адже місцевість неоднорідна - це і ліси, і болота. Часто роботи доводиться виконувати лише в теплу пору року. Також складнощі виникають і через розслідування НАБУ, які лише затягують роботу», - пояснив він.

Вадим Троян також розповів, що при інженерно-технічному облаштуванні кордону виникають проблеми з тим, що велика кількість землі державного кордону перебуває у приватній власності.

«Також проблемою лишається те, що велика кількість земельних ділянок знаходиться у приватній власності. А значить, держава повинна компенсувати людям вартість цієї землі. У Верховній раді вже на другому слуханні лежить ініційований нами законопроект #6677, який би дозволив швидше вирішувати питання відчуження землі державного кордону із приватної власності», - зазначив заступник Міністра.

Вадим Троян також провів повітряний моніторинг облаштування кордону в Луганській області.

«Наразі ми провели моніторинг на ділянці кордону в Луганській області. Це досить складна ділянка для облаштування кордону, адже тут багато ярів і лісів. У цьому році плануємо облаштувати близько 50 кілометрів», - повідомив він.

За словами заступника Міністра, всі роботи на кордоні з країною-агресором мають бути завершені до 2021 року.

«Для реалізації плану у 2019 року з бюджету виділили 123 мільйони гривень. І хоч це 30% із запланованої суми, однак, ми продовжуємо облаштовувати ділянки україно-російського, а також адмінмежу з ТОТ АР Крим», - зазначив Вадим Троян.

Нагадаємо, інтелектуальна система охорони кордону - це спочатку конусний рів (чотириметровий вгорі і звужується донизу до двох метрів, за ним йде вал (два метри у висоту і стільки ж в ширину), потім — контрольно-слідова смуга, рокадна дорога і загородження. Крім цього, передбачається облаштування ділянки спостережними вежами, камерами відеоспостереження, тепловізорами, а також прокладання сенсорного кабелю. Крім інженерного облаштування, передбачено і технічне оснащення ділянки державного кордону в межах Харківської області — зокрема, бойовими модулями типу «Тритон».

Це броньований автомобіль, на якому встановлений тен радіолокаційної вежі, відео- і тепловізійне спостереження. І все це об’єднано з системою ведення вогню. На сьогоднішній день закуплено 4 таких бойових модуля, які будуть використовуватися на віддалених важкодоступних ділянках, не прикритих інженерними спорудами — наприклад, в заболоченій місцевості, оскільки там неможливо поставити огорожу і викопати рів, або на ділянках, де з’являється загроза безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ