Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Івано-Франківщині та Закарпатті презентували результати програми відродження гуцульської породи коней у цих регіонах України

1-3 грудня цього року в Івано-Франківській та Закарпатській областях проходив маршрут прес-туру для представників українських ЗМІ, присвячений презентації результатів дії програми відродження гуцульської породи коней. Про це «Гал-info» повідомив директор Львівського представництва Всеукраїнського туристичного журналу «Карпати. Туризм. Відпочинок» Андрій Кирчів.

 Організатором акції став Всеукраїнський туристичний журнал «Карпати. Туризм. Відпочинок» спільно з туроператором «Карпати. Туризм. Відпочинок», Івано-Франківською ОДА, Косівською районною та Квасівською сільською радами.
Упродовж трьох днів більше двох десятків учасників акції ознайомлювалися із підходами до втілення програми відновлення та збільшення поголів’я коней гуцульської породи, успіхами та проблемами застосування цих тварин у контексті розширення спектру туристичних послуг, зростання кількості та розмаїття туристичних маршрутів та розвитку туристичної інфраструктури Карпатського регіону загалом.
Думками з приводу зростання туристичної привабливості Карпат за рахунок інтенсифікації верхового туризму на конях гуцульської породи із журналістами ділилися представники місцевої влади, учасники проекту міжнародної благодійної фундації «Хайфер Прожект Інтернешнл» з відродження «гуцуликів» у цьому регіоні, власники туристичних комплексів і «зелених осель» під час семінарів, організованих у селах Косові, Квасах та урочищі Драгобрат. Саме ці місцевості станом на нинішній день є головними осередками розвитку гірського кінного туризму.
Єдиної думки щодо походження коней гуцульської породи немає, проте більшість дослідників сходяться на думці, що вона виникла внаслідок схрещення степового тарпана з монгольським конем та наступного облагородження кров’ю породистих турецьких і арабських скакунів. Завдяки поєднанню низького зросту, виняткової витривалості (особливо в умовах високогір’я) та невибагливості щодо кількості і виду їжі ці коні унікально підходили для використання у повсякденному побуті мешканцями Карпат. Більше того,  саме «гуцуликів» широко застосовували для армійських потреб Польща та Австро-Угорщина, ними жваво цікавилися британські селекціонери.
З 1999-го до 2005 р. здійснювався проект «Підтримка сталого розвитку сільських громад карпатського регіону». Завдяки програмі відродження гуцульського коня на Прикарпатті та Закарпатті сьогодні налічується загалом близько сотні цих тварин, майже третина з них  задіяна в обслуговуванні сфери туризму.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ