Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Кіровоградщині відкрили пам’ятник хліборобам, що загинули від рук комуністів

Вчора, 29 квітня, в селі Соснівка Кіровоградської області відбулося відкриття пам'ятника хліборобам околиці, які загинули, захищаючи свій врожай від більшовиків у 1920 році.

Як повідомила ЛІГАБізнесІнформ прес-служба "Холодноярської ініціативи", пам'ятник був споруджений її зусиллями, а також зусиллями історичного клубу "Холодний Яр". Ідея пам'ятника належить відомому дослідникові української історії Роману Ковалю. Творче втілення в граніті виконав скульптор Дмитро Бур'ян.

"Я хочу сказати, що села, які були розташовані при залізниці, найбільше відчули на собі, що таке радянська влада. Село Соснівка якраз є одним з наших нещасних і спалених українських сіл . Насолила радянська влада хліборобам Соснівки - .. Вони вирішили не віддавати хліб і розібрали залізницю Не встигнувши озброїтися як слід, вони були жорстко покарані. На полі перед Сосновкой, за свідченнями місцевих людей, було порубано в нелюдський спосіб понад 50 мешканців цього та сусідніх сіл», - сказав Коваль.

У свою чергу народний депутат від НУНС Тарас Стецьків заявив, що відкритий вчора пам'ятник - "це дуже маленька лепта в увічнення пам'яті тих героїв-українців, які поклали своє життя в боротьбі з червоним більшовизмом".

Після жнив 1920 червоноармійські продовольчі загони заполонили чигиринські села і силою забирали у селян хліб. Жителі села Соснівка, Дев'ятка, Скаржінка, Тірнавка розібрали залізницю, щоб більшовики не могли вивезти зерно. Це призвело до кривавих сутичок, внаслідок яких загинули багато українських землеробів.

ЛIГАБiзнесIнформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ