Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Книжковому Арсеналі презентували видання про учасників українського руху опору різних часів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Книжковому Арсеналі презентували видання про учасників українського руху опору різних часів

У суботу 25 травня в залі «Фарби» Книжкового Арсеналу відбулася публічна дискусія «Естафета незламності» про тяглість боротьби українців за свою свободу та право не бути рабами на своїй землі – від учасників повстанських рухів у таборах ГУЛАГу та дисидентів-шістдесятників до сучасних заручників Кремля. Про це інформує прес-служба УІНП.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович представив серію історичних видань, в основу яких лягли спогади реальних учасників тих подій. Зокрема, це були книги Іванни Мащак «Дорогами минулого». Спогади учасниці підпільного руху в Західній Україні про табори Гулагу; Георгія Касьянова «Незгодні. Українська інтелігенція в русі опору 1960-80-х років»; Василя Овсієнка «Життя як покута» (автобіографічна книжка учасника та історика дисидентського руху, видана до 70-річчя автора) та Семена Підгайного «Українська інтелігенція на Соловках. Недостріляні» в упорядкуванні Юрія Шаповала.

«Символічно, що в рік, коли помер Сталін, 1953-й, більшість в’язнів ГУЛАГу були українцями. Комуністичний режим сприймав ГУЛАГ як спосіб знищити, зламати українців. Але вийшло навпаки: саме українці зламали цю систему ГУЛАГу. Навіть Солженіцин писав, що українці принесли в табори бацилу бунту», - зазначив Володимир В’ятрович, нагадавши про виставку "Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ", яка досі демонструється на Хрещатику.

Учасники дискусії

Про сучасних політв’язнів розповіла голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. За її інформацією, нині в Росії та на окупованих територіях у в’язницях та підвалах утримуються більше двох сотень українців. Серед них – щонайменше 98 політичних в’язнів, які утримуються у в’язницях на території Росії та окупованого Криму, більше сотні військовополонених і цивільних, які перебувають у підвалах на території окупованого Донбасу, та 24 військовополонені моряки.

«Я кажу «щонайменше, бо у нас досі немає повної інформації про всіх затриманих українців, немає доступу до справ. Але боротьба за їхнє звільнення і їхні права триває Символічно, що саме сьогодні ми отримали інформацію, що Міжнародний трибунал в Гаазі став на наш бік і зобов’язав Росію якнайшвидше звільнити усіх моряків. Це – перемога. Також ми започаткували акцію SaveOlegSentsov і вона зараз поширилася у всьому світі. І ми шукатимемо все нові й нові методи, щоб донести цю проблему до світової громадськості. Бо навіть за увагу до цієї теми доводиться боротися», - підкреслила Олександра Матвійчук.

Також у дискусії взяли участь автори презентованих книг: колишня ув'язнена радянських таборів, діячка української діаспори в Британії Іванна Мащак та колишній політв'язень, історик дисидентського руху Василь Овсієнко, які розповіли про власний досвід боротьби з системою у тих умовах.

Іванна Мащак, Віра Соловйова та Василь Овсієнко

«Всі ці книжки – це книжки-нагадування. Книжки-застороги. Їхні автори, яких ми чи обставини часто мотивуємо писати про ті часи – вони не були героями. Тобто, вони самі не вважали себе героями, бо тоді це був єдиний спосіб виживання, єдина можливість лишитися українцем, чесним перед собою і перед історією. І ми мусимо пам’ятати, аби не допустити повторення. Читаючи ці книжки, ми мусимо плекати свою історичну пам’ять, щоб запобігти повторенню трагедії минулого», - підсумувала розмову директорка видавництва «Кліо» Віра Соловйова.

Дискусія викликала жвавий інтерес громадськості. На зустрічі були присутні більше сотні учасників та гостей Книжкового Арсеналу.

У залі не було жодного вільного місця

Організаторами дискусії стали видавництво «Кліо», Український інститут національної пам'яті та Center for Civil Liberties / Центр Громадянських Свобод.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ