Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На колегії ГУОЗ ЛОДА обговорили хід виконання Указу Президента України “Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей”

28 квітня у Головному управління охорони здоров’я ЛОДА відбулась планова робоча колегія. Про це повідомила прес-служба ГУОЗ ЛОДА.

З доповіддю про хід виконання Указу Президента України від 11.07.2005р. “Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей”. Стан та проблеми медичного забезпечення дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування в інтернатних закладах” виступила головний педіатр ГУОЗ ЛОДА Любомира Кутневич, яка зазначила, що в Україні медико-соціальне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є об'єктом державної політики і права таких дітей мають законодавче забезпечення.
Для утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в області функціонують 8 дитячих будинків-сиротинців, Червоноградська школа-інтернат, 29 шкіл-інтернатів, притулок для неповнолітніх, 4 навчально-реабілітаційних центри, 1 загальноосвітня школа соціальної реабілітації та 2 будинки - інтернати. В дитячих будинках утримується 416 дітей, в інших закладах утримується та навчається 6,6 тис. вихованців, з них дітей-сиріт – 218, без батьківського піклування - 381, інвалідів - 938.
Проведені поглиблені огляди свідчать про те, що в ранньому віці у 90% вихованців інтернатних закладів реєструються неврологічні захворювання, у 70% – розлади психомоторного розвитку: найчастіше має місце дисгармонійний фізичний розвиток, частота якого зменшується з віком; у більшості дітей зустрічається поєднання декількох захворювань. Поширеність захворювань у дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перевищує популяційні показники в 1,5-2 рази. Серед дітей шкільного віку перші місця за поширеністю посідають хвороби дихання, захворювання ендокринної системи та шлунково-кишкового тракту.
Матеріально-технічна база функціонуючих закладів продовжує залишатись недостатньою, в 10 інтернатних закладах не забезпечується стійкий рівень санітарного та епідемічного благополуччя.
Тільки в 23 (48,9%) закладах обладнані та функціонують стоматкабінети або стоматкрісла для санації ротової порожнини вихованців. Медичні кабінети забезпечені фізіотерапевтичною апаратурою тільки на 40%.У зв’язку з недостатнім фінансуванням ст. 14,25,26 Закону України "Про освіту", інтернатні заклади належно не забезпечуються медикаментами для надання невідкладної посиндромної медичної допомоги. В повному обсязі забезпечені медикаментами тільки 30,3% інтернатних закладів.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ