Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На конкурс вікістатей про пам’ятки Криму прислали 80 робіт

Триває конкурс статей про пам'ятки Криму, який організували Міністерство культури України та громадська організація «Вікімедіа Україна». За перший місяць в конкурсі взяли участь 36 дописувачів Вікіпедії, які створили понад 80 статей, повідомила прес-служба Мінкультури України.
Віла "Ксенія", місто Сімеїз. Джерело - Вікіпедія

Серед обраних тем, присвячених кримсько-татарській культурі, вже описані пам’ятки, про які у Вікіпедії досі не було інформації. Зокрема, це статті про Віллу «Ксенія», Зенонів Херсонес, Михайлівський собор (Севастополь), Генуезьку фортецю (Гурзуф), Керченську фортецю та інші.

Переможцем першого тижня конкурсу стала п’ятнадцятирічна Даринка Когутяк, а користувач Andrew J.Kurbiko створив найбільшу кількість статей серед усіх дописувачів — 45. Також, багато учасників конкурсу вносять у готові статті нову інформацію про культурну спадщину Криму, яка має привернути увагу суспільства до стану та збереження кримських пам'яток.

Конкурс «Пам'ятки України: Крим» триватиме до 31 серпня включно. Бажаючі долучитись до написання статей можуть обрати тему із списку статей, запропонованих до створення (червоні посилання — це статті, яких ще немає), зі списків підохоронних пам'яток, зі списку пропонованих статей поза конкурсом, або ж обравши її самостійно.

Водночас у Вікіпедії триває тематичний Кримський місяць — для тих, хто має бажання написати статті поза пам'ятковою темою конкурсу. Наразі у позаконкурсному місячнику вже створено понад 130 статей: це переважно статті про селищні ради Автономної Республіки Крим, а також відомих осіб. Ще близько сотні статей покращено, у тому числі присвячених  історичним  подіям.

Нагадаємо, що конкурс статей та фотографій про культурну спадщину Криму, був  оголошений Міністерством культури України та громадською організацією  «Вікімедіа Україна» 26 червня,  напередодні Дня кримськотатарського прапора. Конкурс триватиме до 31 серпня 2015 року включно в таких номінаціях:

· «Пам'ятки Криму» — об'єкти культурної спадщини України в Криму (з визначеного    списку);

· «Крим в обличчях» — про видатних осіб (науковців) культурного пласту;

·  «Рухомі пам'ятки Криму» — музейне багатство Криму;

·  «Культурна установа Криму» — про культурні організації та установи Криму.

 Визначення та нагородження переможців планується у вересні 2015 року (Київ).

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ