Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

На Львівщині кіт покусав 5 людей: вакцини проти сказу в Україні нема

У місті Бузьку Львівської області 8 та 9 січня кіт покусав 5 людей. 10 січня тварина здохла, а вже 11 січня – його тільце забрали на аналіз. Про це інформує спільнота Варта1 у Facebook. При цьому, висловлено припущення, що кіт міг бути хворий на сказ. Гал-інфо розпитало головного позаштатного спеціаліста з епідеміології департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Наталію Тімко, чи є в Україні вакцина проти сказу та як лікуватися постраждалим.

Наталія Тімко розповіла, що французька  інактивована антирабічна вакцина «Верораб»  проти сказу в Україні зареєстрована, однак на ринку її нема вже майже півроку.

«Тобто, вакцина зареєстрована, користуватися нею можна, але купити  її немає де. Ті залишки, які у нас були у лікарнях, практично використані», - зазначила головний епідеміолог.

За її словами, єдиний вихід – це за рецептом лікаря власним коштом привезти цю вакцину із Польщі.

«Постраждалим  потрібно термінове лікування, яке складається із 6 ін’єкцій. Таке лікування триває 90 днів», - наголосила Наталія Тімко.

Також вона зазначила, що ніяких обмежень під час лікування нема.

«Основні симптоми, які проявляються у людини, після укусу хворої тварини на сказ - це боязнь води та вітру. Тобто, людині навіть важко пити воду, вона переживає неприємні відчуття. Те саме, коли дує вітер чи працює кондиціонер, – це викликає дискомфорт, почуття страху. Згодом можливе і порушення функції м’язів», - сказала Наталія Тімко.

Це захворювання не лікується на 100%, але від людини до людини не передається.

«За минулий рік в Україні зареєстровано 6 летальних випадків, спричинених сказом, на Львівщині випадки захворювання  чи смертей не зафіксовані», - додала вона.

Водночас у Бузькій районній лікарні підтвердили факт, що до них за допомогою звернулося 5 людей зі скаргами, що їх покусав кіт. Це постраждалі 1942 р.н., 1963 р.н., 1969 р.н, 1932 р.н. та 1961 р.н. Усі вони перебувають на амбулаторному лікуванні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ