Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині фіксують випадки лептоспірозу

У Львівській області протягом 4 місяців 2017року зареєстровані 3 випадки захворювань на лептоспіроз, у всіх випадках джерелом носійства збудників лептоспірозу були мишовидні гризуни. Про це повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

Як і в попередні роки основний шлях зараження контактно-побутовий( недотримання правил особистої гігієни).

Носійство лептоспір серед гризунів не припиняється, про що свідчать позитивні результати досліджень гризунів у лабораторії особливо небезпечних інфекцій Львівського обласного лабораторного центру.

Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природніх вогнищах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. В побутових осередках резервуаром інфекції є щурі, велика рогата худоба, свині, собаки.

Захворювання від людини до людини не передається.

Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, шлунково-кишкового тракту .Існує професійний ризик зараження у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м»ясопереробних підприємств. Характерна літньо-осіння сезонність захворювання.

З моменту зараження до початку захворювання проходить від 6 до 20 днів. Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м”язах, особливо литкових (діагностична ознака).

Успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за медичною допомогою та ранньої діагностики. Госпіталізація хворих є обов”язкова, тому що можливі тяжкі ускладнення. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, недостатністю кровообігу.

Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

не купатись у водоймах, які не визначені, як рекреаційні зони відпочинку;

не пити води з невідомих джерел;

не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

не вживати не митими овочі та фрукти;

не ловити рибу в заборонених місцях.

Дотримання мір профілактики допоможе захиститися від небезпечного для здоров»я і життя захворювання.

 Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є проведення дератизаційних робіт. Непроведення або несвоєчасне проведення дератизаційних заходів сприяє збільшенню популяції гризунів (одна пара щурів дає щорічно 700-800 штук приплоду), як наслідок, створює передумови до виникнення захворювань на лептоспіроз серед населення, значно погіршує санітарно-протиепідемічний стан населених міст.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ