Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

На Львівщині катастрофічно зменшується популяція зайця-русака

За даними обліку фауни, на Львівщині катастрофічно зменшується популяція зайця-русака. Про це у коментарі ГалІнфо повідомив начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області Мирослав ХОМ’ЯК . -

Негативна тенденція приросту мисливської фауни стосується не лише зайця-русака. Практично по всіх видах тварин маємо приріст лише на рівні 1-3%, а мав би становити 15-30%.

Негативна динаміка приросту зайця-русака є практично у всіх мисливських господарствах Львівської області. Якщо у 2010 році приріст зайців становив 25 відсотків, то у минулому році – лише 2%. Якщо говорити в натуральних числах, то цього річ ми облікували 44279зайців. Річний приріст становить лише 414 голів. Це надзвичайно мало, оскільки в 2006 році чисельність зайця-русака на Львівщині становила 59 тисяч голів .

- Причин такої ситуації є кілька, - повідомляє головний природоохоронець області. - Насамперед – це неналежне виконання покладених на них обов’язків мисливськими господарствами області. По-перше, недбало і недостатньо здійснюється відстріл лисиці. А відстрілювати лисиць просто необхідно, адже вони поїдають зайців, а також розносять сказ, яким заражають собак. Якщо говорити про конкретні цифри, то у нинішньому році на території Львівщини облікували 2521 лисицю. У минулому році їх було 2675. Як бачимо, за рік чисельність лисиць в області зменшилася на 154. Це позитивна динаміка, однак недостатня.

По-друге, у мисливських господарствах недостатньо підгодовують зайців узимку, відтак вухані гинуть і від голоду.

Ще одна причина зменшення популяції зайців-русаків пов’язана вже не з мисливськими угіддями, а сільським господарством. Останніми роками постійно на користь ріпака зменшуються площі посівів злакових культур, якими харчуються зайці-русаки.

Окрім того, значної шкоди розмноженню зайців завдають браконьєри.

І ще одна, остання причина, особливо актуальна у ці весняні дні – це спалювання сухостоїв. По-перше, спалювання сухої трави наносить шкоду поверхневому шару грунту, всім живим організмам у ньому, а також негативно впливає на здоровя людей. Разом з травою згоряють у ці дні і новонароджені зайчата.

Ось такий комплекс причин призвів до зменшення приросту популяції зайців-русаків на Львівщині.

Для припинення цих негативних тенденцій, Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області розглядає можливість обмежити кількість виходів на полювання на зайця-русака у 2012-2013 роках, а в окремих господарствах взагалі заборонити полювання. Разом з тим будемо вживати заходів, спрямованих на відтворення популяції цих тварин. А саме: організовувати роботу серед населення та органів місцевого самоврядування щодо недопущення незаконного полювання на зайця-русака. Також активно працюють екологи з попередження спалювання сухої рослинності. Окрім того, мають намір вживати адмінзаходів стосовно мисливських господарств, котрі систематично та злісно порушують чинне законодавство у галузі ведення мисливського господарства та не вживають заходів спрямованих на захист і охорону мисливських тварин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ