Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині люди протестують проти створеної військовими висотомірами безлюдної „мертвої зони” радіусом 6 кілометрів

У селі Бісковичі Самбірського району Львівської області, де розташована військова А1859, існує санітарно-захисна „мертва зона” радіусом понад 6 кілометрів, в якій заборонено перебувати людям. Як повідомив „Гал-info” директор «Інституту розвитку Самбора» юрист Орест Ференц, причина мертвої зони – військові висотоміри ПРВ-16 та інше шкідливе військове обладнання.
 За словами Ференца, міжвідомча комісія Міністерства оборони та Міністерства охорони здоров’я з залученням органів державної адміністрації, ради та громадськості для визначення шкідливості обладнання в/ч А 1859 визнала внутрішню найближчу санітарно-захисну „мертву зону” радіусом 6 кілометрів 392 метри, в якій не можна перебувати людям.
„Ця зона має бути огороджена бетонними блоками із спеціальними сплавами, що прийматимуть на себе електромагнітний потенціал, – каже Ференц. – Крім того, довкола військової частини є ще зона заборони будь-якої забудови, ведення рослинництва й тваринництва діаметром 30–40 км. У цій зоні людям можна перебувати 2 години на добу лише для обслуговування обладнання. Однак у цю зону потрапляють 122 населених пункти, в тому числі міста Самбір, Новий Калинів, Рудки, Старий Самбір, Городок, Мостиська, Дрогобич, Трускавець, Борислав та Стебник, з населенням 180 тисяч осіб”.
Як розповів Ференц, у самому центрі санітарно-захисної зони, що утворюється за рахунок роботи двох висотомірів ПРВ–16 розташовано декілька населених пунктів, зокрема, села Бісковичі, Дубрівка, Викоти, Максимовичі, П'яновичі, Язи, Лановичі, Міжгайці, Стрілковичі, Ралівка, Нагірне, Бабино, Пиняни, Надиби, Тарава, Сусідовичі, Скелівка, Кульчиці, Чуква, міста Самбір та Новий Калинів.
„Раніше ця частина навіть не мала санітарного паспорта. Його зробили лише після першої перевірки комісії, – каже Орест Ференц. – Коли мешканці прилеглих сіл почали звертатися до відповідних органів, то військові врешті розробили санітарний паспорт”.
Проте, за словами юриста, цей паспорт, виготовлений лабораторією випромінювання фізичних факторів Центру державного санітарно-епідеміологічного нагляду ЗСУ не відповідає дійсності, оскільки базується на застарілих даних. На сьогодні гранично допустимий рівень електромагнітного потоку складає 2,5мкВт/см.кв. (виходячи з основного санітарно-гігієнічного показника), а вимірювані рівні електромагнітного поля по зовнішньому краю санітарно-захисної норми однієї з двох ПРВ-16 перевищують гранично допустимі рівні для життя і здоров’я населення, визначені в „Державних санітарних нормах і правилах захисту населення від впливу електромагнітного випромінювання” 1996р., і коливаються від 1,24 до 1,64.
„А оскільки у в/ч 1859 таких висотомірів два, шкідливість подвоюється, що вкрай небезпечно для здоров’я людей”, – стверджує Ференц, який каже, що дещо раніше головний державний санітарний лікар області заборонив експлуатацію цих РЛС на підставі перевищення допустимих рівнів електромагнітних випромінювань на території житлових забудов.
У свою чергу начальник радіотехнічних військ Повітряних Сил ЗСУ А.Артеменко у своєму листі до місцевих мешканців зазначив, що ”житлова забудова в санітарно-захисній зоні та в зоні обмеження забудови розпочалася з 1966 року. Власників земельних ділянок було попереджено про можливий шкідливий вплив електромагнітного випромінювання під їх особистий підпис”.
Проте, така відписка не задовольнила місцевих мешканців, які готуються розпочати акції протесту з вимогою вивести шкідливе обладнання.
Нагадаємо, досі військовики продовжують експлуатуватися радіовисотоміри застарілих типів типу ПРВ-13, ПРВ-16, ПРВ-17, які працюють разом з радіолокаційними станціями (РЛС).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ