Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині масово зникають дерев’яні церкви – Борис Возницький

На Львівщині масово зникають дерев’яні церкви. Про це журналістам розповів директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. За його словами, за останні 15 років зникло близько 10 унікальних дерев’яних старовинних каплиць, зокрема нещодавно зникла церква 18 століття у селі Крупець Миколаївського району.
За словами Бориса Возницького, церкву просто розібрали і спалили, а на її місці збудували кам’яну. Що ж до унікального іконостасу, то його продали невідомо кому. Борис Возницький висловив схвилювання такою ситуацією, оскільки, за його словами, в радянські часи зникло лише 3 церкви. Він також розповів, що цікаво було б розробити туристичний маршрут для огляду дерев’яних церков Львівщини. Як приклад він назвав, що маршрут міг би пролягати в межах церков, які розташовані на лінії замків Золотої підкови. Зокрема, він відзначив церкву, яка знаходиться під Олеськом 1690 року. За його словами, її почали розкрадати, тому було прийнято рішення забрати іконостас в Олеський замок. У Підгірцях є церква 18 століття – єдина такого типу.
Загалом на Львівщині є 200 дерев’яних церков. Майже всі вони діють, але, як зазначив Борис Возницький, вони зникають, бо вони не потрібні людям, оскільки будуються великі кам’яні церкви.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ