Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині перепоховали останки загиблих у Першій та Другій світових війнах

1/3
Напередодні Дня пам’яті та примирення, аби вшанувати пам’ять українців та вояків інших національностей на Меморіалі солдатської слави міського кладовища міста Рава Руська Жовківського району перепоховали останки 25 солдатів, які загинули на Львівщині у роки Першої та Другої світових воєн.

Як пояснив голова громадської організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» Любомир Горбач, ці останки активісти Товариства віднайшли на території Львівської області, де свого часу точилися кровопролитні бої.

— Цього разу ми перепоховуємо 15 червоноармійців, один з яких загинув у 1941 році поблизу міста Рава Руська, а решта — у 1944 році під час боїв так званого Бродівського котла, — зазначив Любомир Горбач. — Ще 10 останків належать військовослужбовцям російської царської армії часів Першої світової війни. Знайдені особисті речі та цифри на погонах цих вояків дають нам підстави вважати, що всі вони служили у Полтавському полку царської армії. І ми не виключаємо, що серед них є українці з Полтавщини.

Під час громадської панахиди за загиблими він наголосив, що українська земля, на жаль, під час найбільших світових конфліктів завжди ставала епіцентром боротьби між противниками. Часто перебуваючи у складі різних армій та держав, українці були змушені боротися один проти одного.

— Українці – це європейська цивілізована нація, тож наш обов’язок віддати належну шану усім загиблим під час війни не залежно від того, у яких арміях вони перебували та якої національності були, — сказав він. — І сьогодні галичани вже вкотре це доводять, спростовуючи закиди російської пропаганди ніби на Західній Україні не шанують загиблих військовослужбовців і плюндрують їхні пам’ятники та могили.

Віддати останню шану полеглим воїнам прийшли представники облдержадміністрації, місцевої влади та громаи міста Рави Руської, члени ветеранських організацій та молодь. Священнослужителі провели чин панахиди за загиблими. Після чого віднайдені останки воїнів захоронили із дотриманням усіх військових ритуалів.

Підполковник Вадим Бакай,Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ