Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

На Львівщині порушено кримінальну справу щодо перевізника

Львівською міжрайонною транспортною прокуратурою в порядку нагляду за додержанням та застосуванням законів на транспорті проведено перевірку з питань можливих прихованих трудових відносин у ПП «Транс-Спорт». Про це повідомив помічник Львівського міжрайонного транспортного прокурора старший радник юстиції С. Вайда.

Під час проведення перевірки встановлено, що 12.04.2010 року між ПП «Транс-Спорт» та ПП «К» (умовне позначення) укладено договір № 703 «Про організацію надання послуг по перевезенню пасажирів» автобусом марки «Mercedes-Benz-609 D» д.н.з. ВС 1242 АА, на здійснення перевезень пасажирів на автобусному маршруті № 833 сполученням «Львів-Жидачів».

Пунктом 2.1.4 вказаного договору передбачено, що Сторона 1, тобто ПП «Транс-Спорт», забезпечує передрейсовий медичний огляд водіїв, які являються працівниками Сторони 2, тобто ПП «К».

Однак в порушення умов вказаного договору, з квітня 2010 року по теперішній час «К» використовує найману працю водія маршрутного автобуса Малюти Т.Я., не уклавши з ним трудовий договір у письмовій формі, та не зареєструвавши його у Перемишлянському районному центрі зайнятості.

Всупереч вимогам ст.ст. 24, 48 КЗпП України, «Деяких питань застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю», затверджених Постановою КМУ № 1168 від 29.10.2009 року, «К»., із Малютою Т.Я., трудові відносини у письмовій формі, яка затверджена Наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 260 від 08.06.2001 року, не укладав, в порушення ст. 24-1 КЗпП України в державній службі зайнятості договір не зареєстрував, та не зробив відповідного запису у його трудову книжку, внаслідок чого, в порушення вимог ст.ст. 2, 74, 253, 254, 255 КЗпП України, Малюту Т.Я. позбавлено наданих йому Конституцією України та законодавством про працю прав, а саме: права на відпочинок відповідно до законів про обмеження робочого дня та робочого тижня, щорічні оплачувані відпустки, права на здорові і безпечні умови праці, на вирішення колективних трудових конфліктів (спорів) у встановленому законом порядку, на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості, а також у зв'язку з хворобою, повною або частковою втратою працездатності, на матеріальну допомогу на випадок безробіття, права на звеpнення до суду для вирішення трудових спорів, та інших прав, встановлених законодавством.

Враховуючи, що в матеріалах дослідчої перевірки маються достатні дані, які вказують на наявність у діях приватного підприємця «К» ознак злочину, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України, а саме грубе порушення законодавства про працю, а також наявність передбачених законом приводів та підстав для порушення кримінальної справи, керуючись ст.ст. 94, 98, 112 КПК України, Львівським міжрайонним транспортним прокурором 17.01.2011 року порушено кримінальну справу. Слідчим прокуратури проводиться досудове слідство.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ