Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині працює 77 - локацій з опанування української мови

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови зібрав інформацію про місця де можна вивчати українську.

В рамках ініційованої Уповноваженим із захисту державної мови всеукраїнської кампанії зі створення можливостей для всіх бажаючих вивчати українську, Секретаріатом Уповноваженого зібрано інформацію про понад 250 безкоштовних онлайн-ресурсів, курсів та розмовних клубів з опанування української мови по всій Україні.

Здебільшого локації розміщено у закладах вищої та середньої освіти, у бібліотеках та центрах підвищення кваліфікації тощо (детально за посиланням: https://mova-ombudsman.gov.ua/kursy).

“Повномасштабна війна росії проти України спричинила стрімке зростання попиту на вивчення української мови. Утверджуючи мову, ми посилюємо наш мовний фронт, захищаємо нашу незалежність! Найбільше потребують допомоги ті, хто був вимушений залишити свій дім на сході чи півдні України через війну. Тому важливо, щоби додаткові можливості з вивчення мови з’являлися на всій території України. Розширення мережі безкоштовних курсів та розмовних клубів - це, насамперед, завдання для місцевої влади. У взаємодії з військовими обласними адміністраціями, окремими громадами та громадськими організаціями ми зібрали та розмістили на нашому сайті контактну інформацію про 12 безкоштовних онлайн-ресурсів, доступних для всіх українців, а також інформацію про 238-ти локацій безкоштовних курсів та розмовних клубів у всіх областях України, крім Луганської та Херсонської. Це інформація актуальна на сьогодні, але кожного тижня вона оновлюється”, - зазначив Тарас Кремінь.

Беззаперечним лідером є Львівська область (77 - локацій з опанування мови). Далі йдуть - Дніпропетровська (30), Івано-Франківська (17), Вінницька (15), Тернопільська (13) та Одеська (13) області. Найменшу кількість пропозицій для вивчення державної мови представлено у Закарпатській, Кіровоградській, Запорізькій, Сумській, Житомирській, Харківській областях.

“Регіональні та місцеві програми з розвитку та популяризації української мови є тим інструментом, який дозволяє комплексно вирішити питання організації функціонування різноманітних мовних ініціатив, у тому числі націлених на допомогу в опануванні мови. Саме тому очікуємо, що найближчим часом в багатьох областях будуть прийняті позитивні рішення. Така програма сьогодні вкрай потрібна і столиці”, - зауважив Тарас Кремінь. 

Нагадаємо, протягом 2021-2022 Уповноважений неодноразово звертався до місцевої влади, скеровуючи відповідні звернення до очільників обласних адміністрацій, щодо необхідності затвердження обласних програм. Сьогодні регіональні програми з розвитку державної мови діють у Черкаській, Запорізькій, Харківській, Кіровоградській, Дніпропетровській областях, а також у Чернівцях, Тернополі, Ніжині, Мелітополі, Хусті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ