Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині правоохоронці не поспішають затримувати лісопорушників – лісова інспекція

Незаконне використання ресурсів лісу у деяких регіонах Львівської області набуло ознак організованої злочинності з усіма її кваліфікуючими ознаками: чітким розподілом функцій в середині злочинних угруповань, налагодженням прикриття, каналів збуту і мають систематичний та викличний характер. Про це у коментарі „Гал-info” повідомив начальник лісової інспекції Львівського ОУЛМГ Мирослав Пилипів.
„Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства сподівається, що спільними зусиллями працівників державної лісової охорони, правоохоронних органів та громадськості буде покладено край злочинним групам, які займаються розкраданням лісових ресурсів, бо питання боротьби з лісопорушниками через об’єктивні обставини не може бути вирішене лише силами державної лісової охорони”, – розповів Мирослав Пилипів.
П’ятого січня цього року в заказнику місцевого значення «Моршинський» Лисовицького лісництва була скоєна самовільна рубка дерев породи дуб та граб. Як розповів Мирослав Пилипів, разом з працівниками міліції було затримано автомобіль марки ЗІЛ-131 д/н. 13116 IB, який належить громадянинові Роману Дзеса, що проживає місті Болехів в Івано-Франківській області. Зараз лісопродукція та автомобіль знаходяться на штрафному майданчику Стрийського РВ. Цей автомобіль також бачили при скоєнні самовільної рубки в Лисовицькому лісництві, але він втік з місця події. Всі необхідні матеріали направлені для розгляду в Стрийський РВ.
Мирослав Пилипів також розповів про випадки лісопорушень у минулому році. Коли головний лісничий ДП «Стрийський лісгосп», лісничий Лотатницького лісництва, лісничий Подорожнянського лісництва та інженер охорони та захисту лісу проводили рейд (восьмого червня) по охороні лісу від незаконних рубок на території Стрийського району, службовий автомобіль головного лісничого ДП «Стрийський лісгосп» обстріляли невідомі особи. Працівники рейдової групи зауважили автомобіль ТОЙОТА д.н. ВС-07-85 АІ, який на великій швидкості зник з місця події в сторону села Угольня.
Осіб, які вчинили пошкодження майна ДП «Стрийський лісгосп», не встановлено, враховуючи, що сума збитків завдана ДП «Стрийський лісгосп» є незначною – пошкоджений службовий автомобіль – на підставі ст. п 2 КПК України в порушенні кримінальної справи було відмовлено. Загрозу здоров'ю посадових осіб державної лісової охорони не врахували.
Двадцятого листопада при обході лісу в урочищі «Дрочів» Жидачівського району неподалік села Зарічне на місці самовільної рубки лісопорушники побили помічника лісничого Корчівського лісництва ДП «Стрийський лісгосп» Височан В. Матеріали направлені в Стрийський РВ ГУМВСУ у Львівській області та прокуратуру Стрийського району.
Вісімнадцятого грудня минулого року інженера охорони та захисту лісу ДП «Стрийський лісгосп» Левка P., працівника лісової інспекції Змєева А. та лісничого Подорожнянського лісництва цього ж держлісгоспу Нижника Т., які намагалися зупинити трактор МТЗ, що повертався з місця вчинення самовільної рубки, намагалися налякати – порушник пішов на таран службового автомобіля ДП «Стрийський лісгосп». Лісівники, які затримували порушника, не постраждали від цього зіткнення. Проте лісопорушники погрожували пістолетом працівникам лісової охорони і спалили автомобіль УАЗ, який належить лісничому Подорожнянського лісництва.Матеріали цієї справи направлені в Стрийський РВ ГУМВСУ у Львівській області та прокуратуру Стрийського району, повідомлено ГУ МВСУ у Львівській області та прокуратуру Львівської області.
В Немирівському лісництві ДП «Рава-Руський лісгосп» 22 серпня виявили самовільну рубку кубомасою 13,96 метрів кубічних. Крадену деревину було виявлено біля ветеринарної лікарні у смт. Немирів, яку брати Меда Є. та Меда О. завантажували на автомобіль. На місце події викликали працівників Яворівського РВ ГУМВСУ у Львівській області, які оформили відповідні документи. Меда О. та Меда Є. заявляли, що ця деревина їхньою власністю, а всі присутні будуть покарані, працівники міліції залишаться без пагонів. Яворівським РВ ГУМВСУ у Львівській області відповідно до ст. 11 п. 2 КК України та на підставі ст. 6 п. 2 КПК України у порушенні кримінальної справи за ст, 246 КК України 30.08.2007 р. відмовлено.
Продовжують проводити заходи щодо встановлення осіб, які скоїли це порушення. Після звернення в прокуратуру Львівської області було скасовано постанову про відмову в порушенні кримінальної справи.
Через три дні, 25 серпня, лісова охорона Немирівського лісництва виявила ще одну самовільну рубку загальною кубомасою 19,30 деревини хвойної породи. Характер та метод крадіжки повністю відповідає самовільній рубці від 22 серпня. Брати Меда О. та Меда Є. із групою осіб неодноразово вчиняли самовільні рубки на території області. Одинадцятого січня 2006 року їх затримали працівники лісової охорони ДП "Радехівське ЛМГ" та працівники міліції на території природно-заповідного фонду Сокальського лісництва ДП «Радехівське лісомисливське господарство» при вчиненні самовільної рубки дуба кубомасою 15 метрів кубічних. Проте, до кримінальної відповідальності вони до цього часу не були притягнуті.
В Шклівському лісництві наприкінці минулого року була вчинена самовільна рубка дев’яти дерев породи дуб, загальною кубомасою 23,66 метрів кубічних деревини. При проведенні службового розслідування другого січня 2008 року в лісовому масиві Старицького військового лісгоспу виявлено п’ять колод самовільно зрубаного дуба. Лісничий Шклівського лісництва Гуменчук В. разом із лісником Барандій В. організовали цілодобове чергування в лісі. В ніч з другого на третє січня близько другої години ночі невідомі особи вчинили напад на лісничого Шклівського лісництва Гуменчука В. і нанесли йому важкі тілесні травми. В ніч з дев’ятого на десяте січня в черговий раз вчинено лісопорушення в кварталі 13 Шклівського лісництва. Самовільно зрубано чотири дерева породи дуб загальною кубомасою 8,95 метрів кубічних. Матеріали про вчинені лісопорушення та побиття лісничого Шклівського лісництва Гуменчука В. направили в Яворівський РВ ГУМВСУ у Львівській області.
Відповідно до інформації з ДП "Рава-Руський лісгосп", в зоні діяльності Шклівського лісництва незаконною заготівлею та реалізацією деревини займаються громадяни Яворівського району, а саме житель села Верещиця Баланда Роман, житель села Старичі Возний Віталій, мешканець смт. Шкло Мануляк Юрій, жителі смт. Немирів Меда Олександр та Меда Євген.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ