Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині прокуратура провела чергові перевірки підрозділів Нацполіції

На Львівщині прокуратура провела чергові перевірки підрозділів Нацполіції. Про це Гал-інфо повідомили в прес-службі прокуратури Львівської області.

Перевірки стосувалась дотримання працівниками територіальних підрозділів Головного управління Нацполіції Львівщини вимог законодавства під час застосування до громадян заходів впливу за вчинені ними адміністративні правопорушення.

Прокурорам вдалось встановити, що працівниками поліції допускалися непоодинокі випадки фактичного затримання осіб без подальшого складання протоколів.

Один із таких випадків – затримання на Золочівщині трьох чоловіків, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені ч.1 ст.178 КУпАП (розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді) та, відповідно, були доставлені до однієї із центральних районних лікарень для встановлення стану сп’яніння. Таким чином відбулось затримання, проте, всупереч ст.261 КУпАП,правоохоронцями не складеніза цими фактами протоколи.

Крім цього, не складали протоколи про адміністративні затримання у Новороздільському, Миколаївському, Жидачівському, Сколівському Сокальському та Радехівському відділеннях поліції.

Також, встановлено випадки адміністративного затримання осіб з підстав, не передбачених вимогами ст.262 КУпАП.

Зокрема, прокурори Радехівської місцевої прокуратури з’ясували, що посадові особи Кам’янка-Бузького відділу поліції здійснили незаконне адміністративне затримання п’яти осіб за вчинення правопорушень, передбачених ч.ч.1, 2 ст.51 КУпАП (дрібне викрадення чужого майна).

Зазначимо, що чинним законодавством органам поліції не надано повноважень здійснювати затримання за такого виду правопорушення.

Схожі випадки виявлено і у діяльності поліцейських Личаківського відділу поліції.

Попри це, прокуратура з’ясувала, що трапляються адміністративні затримання на строк більше як три години, чим порушено ч.1 ст.263 КУпАП (строки адміністративного затримання).

Так, 24.01.2018, о 00:50 год, посадовими особами відділу поліції затримано двох громадян за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст.185 КУпАП (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця), а їх звільнення відбулось 24.01.2018 о 18:30 год. Таким чином адміністративне затримання цих осіб тривало понад 17 годин.

Виявлено факти неналежного виконання уповноваженими особами відділів та відділень поліції постанов про накладення на порушників стягнень у вигляді адміністративного арешту.

До прикладу, Дрогобицькими працівниками поліції не виконано 6 постанов суду про накладення на порушників стягнень у вигляді адміністративного арешту.

Таке невиправдане зволікання при виконанні вказаних постанов суду сприяє уникненню винних осіб відбування призначеного стягнення, формує відчуття безкарності та вседозволеності, стимулює до вчинення нових правопорушень.

Аналогічна ситуаціяу Шевченківському, Залізничному, Бродівському, Перемишлянському, Золочівському, Сокальськомута Червоноградськомувідділах та відділеннях поліції.

Крім цього, виявлено порушення вимог законодавства щодо оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення,факти неповідомлення родичів про затримання порушниківтощо.

Всього, упродовж І кварталу 2018 року за результатами перевірок у територіальні підрозділита керівництву Головного управління Нацполіції у Львівській області внесено 34документи реагування, за результатами розгляду якихдо відповідальності притягнуто 20 посадових осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ