Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині пташиного грипу немає

На Львівщині немає спалахів захворювання птахів на пташиний грип. Про це “Гал-info” розповів заступник голови державного санітарного лікаря обласної санепідемстанції Олег Когут.

За його словами, офіційної інформації про поширення пташиного грипу в Україні немає. Цим питанням безпосередньо займається ветеринарна служба за участю санепідемстанції. “На сьогодні розроблено два плани. Перший затверджений головою обласної протиепізоотичної комісії, заступником голови Львівської ОДА Іван Стефанишин, а інший – більш розширений, етапний – головою обласної комісії техноекологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, заступником голови ЛОДА Валерієм П’ятаком. Наразі триває організаційна робота. Приблизно на 21 вересня ми планували обговорення цього питання. Проте через відпустку Валерія П’ятака його перенесли”, – сказав Олег Когут і додав, що в обговоренні братимуть участь обласна протиепідеміологічна комісія, управління ветеринарної медицини, охорони здоров’я, лісового господарства, а також голови районних комісій.
Олег Когут каже, що ветеринарна служба постійно відслідковує ситуацію, проводить лабораторний контроль як свійських, так і диких птахів на випадок наявності вірусу пташиного грипу Н5.
Санепідемстанція стежить за ситуацією із звичайним грипом, оскільки є можливість мутації вірусу на певному етапі хвороби. Діагностичних препаратів, на жаль, поки що немає.
На сьогодні у світі на пташиний грип захворіло лише 180 людей, проте летальність випадків дуже висока – загинуло 130 осіб. Наразі невідомо про випадки передавання вірусу від людини до людини. Як правило, хворіли ті, хто тривалий час безпосередньо контактував з хворими тваринами.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ