Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Львівщині розпочалась реалізація програми енергозбереження

Втілення програми енергозбереження для бюджетної сфери і населення на 2006-2007 роки розпочалось на Львівщині. Презентація цієї програми для громадськості відбулася 7 вересня у Львівському прес-клубі реформ. 
 Розробка програми енергозбереження розпочалася рік тому. Мета, яку поставили перед собою автори, – забезпечення енергетичної незалежності України шляхом інтенсифікації інноваційного розвитку території орієнтованого на забезпечення кардинального зменшення питомого рівня споживання енергетичних ресурсів на цілі опалення у бюджетній сфері і побуті.
В основі програми лежить реалізація проекту утеплення будинків. Як зазначив Микола Савка, начальник відділу енергозбереження головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ЛОДА, сьогодні необхідно забезпечити зберігання виробленої теплоенергії, а не збільшувати потужність існуючих котелень. „Ми втрачаємо 40% тепла через стіни будинку, 15-20% - через вікна і близько 30% через вентиляцію. Тому головне завдання, яке стоїть сьогодні перед нами – це збереження виробленої теплоенергії, а не збільшення потужності котелень”, - сказав Микола Савка. Також він повідомив, що утеплення бюджетних будинків відбуватиметься за державні кошти: „На Львівщині це близько чотирьох тисяч об’єктів”.  Приватні ж особи матимуть змогу отримати кредит у визначених банках для втілення програми енергозбереження. При цьому 15% кредиту приватним особам буде компенсовуватись за рахунок бюджету. „Їм доведеться сплачувати тільки 2% кредиту. А всі гроші, витрачені на утеплення будинку, при сьогоднішніх цінах за теплоенергію повністю повертаються через 3,5 - 4 роки”, - пояснив помічник першого заступника голови ЛОДА, експерт Роман Кузич.    
Виконання програми енергозбереження дозволить покращити економічну ситуацію за рахунок спрямування коштів на економічний розвиток, а не на оплату за енергоносії, зменшити попит на енергоносії і тим самим сповільнити зростання цін на них, зменшити дефіцит первинних енергоносіїв, покращити соціальний стан у регіоні за рахунок дотримання санітарних норм теплозабезпечення та біоенергетичного комфорту та покращити екологічний стан у регіоні. 
Програма енергозбереження для бюджетної сфери і населення Львівщини є унікальною. „Її аналогів в Україні поки що немає”, - наголосив Ростислав Сорока, начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ЛОДА.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ