Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Львівщині розрахували податкову базу на 2010 рік

На засіданні Колегії ДПА у Львівській області 13 лютого як основне питання порядку денного розглянуто підсумки роботи органів державної податкової служби області за 2009 рік та завдання щодо забезпечення надходжень платежів до бюджетів усіх рівнів у першому кварталі 2010 року. Про це повідомив відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПА у Львівській області.

Передусім у контексті непростих реалій нашого сьогодення. «Якщо в попередні роки економічна ситуація сприяла збільшенню бюджетних надходжень, - зазначив Голова ДПА у Львівській області К. Зінкевич, - то минулого року економічні параметри суттєво відставали від прогнозних, на основі яких було складено бюджет. На 20 відсотків в області зменшилися обсяги виробництва, майже половина підприємств понесла збитки, відбулося скорочення числа працюючих».

Проте навіть за таких умов податкова служба докладає зусиль для зменшення впливу зазначених ризиків на стан надходжень до бюджетів усіх рівнів.

І як результат, доходи загального фонду Державного бюджету забезпечено в сумі 3065,4 млн. грн. (на 12,6 відсотка менше від доведеної ДПА України розрахункової бази). Водночас до місцевих бюджетів надійшло 2490 млн. грн. (виконання завдань - 103 відсотки), при цьому приріст порівняно з 2008 роком становить 19 млн. грн.

Загалом же в області спад податкових надходжень проти 2008 року до бюджетів усіх рівнів склав більш як 353,7 млн. грн. (6 відсотків). Передовсім за рахунок невиконання планових накреслень з основних бюджетоутворюючих платежів, зокрема ПДВ. І хоча в адмініструванні ПДВ за минулий рік досягнуто певних позитивних зрушень - зібрано 1554,3 млн. грн. (на 42 млн. грн. більше ніж у 2008 році), загальна сума від його надходжень склала 92,7 відсотка від доведеного показника. Крім об'єктивних причин, на Колегії було наведено низку суб'єктивних факторів, які негативно вплинули на адміністрування податку на додану вартість. Зокрема, вагомим резервом збільшення збору ПДВ є робота з платниками, які декларують великі обсяги оподатковуваних операцій і водночас мають незначне податкове навантаження. Тобто вони мінімізують свої податкові зобов'язання. Порівняно з початком минулого року обсяг некомпенсованого ПДВ в області зменшився на 131 млн. грн. і в грудні 2009 року склав 356 млн. грн. Водночас немало підприємств з місяця в місяць нарощують суму невідшкодованого податкового кредиту. Було наведено факти, коли одну і ту саму суму на конкретному підприємстві знімали по два-чотири рази як таку, що не підтверджена документально, та через деякий час її знову заявляли до відшкодування. Досі подаються декларації з сумами податку, включеними до податкового кредиту за накладними, виписаними ще до 1 березня минулого року. Тому керівників ДПІ у містах і районах зобов'язано впродовж 3-х місяців перевірити вірогідність таких сум, а в разі виявлення порушень - відшкодувати їх до бюджету.

За рахунок справляння податку на прибуток до бюджету надійшло 1259 млн. грн., що складає 78,6 відсотка від розрахункової бази. Причина полягає в зростання кількості збиткових підприємств. Зокрема, за рахунок включення у валові витрати курсових різниць, перенесення збитків попередніх періодів, які виникли внаслідок перерахунку заборгованості за валютними кредитами та відсотків за користування ними. Тому актуальними будуть перевірки таких підприємств протягом першого кварталу. ДПА у області має наміри вжити заходів протидії щодо приховування від оподаткування доходів великого бізнесу. Мова йде передусім про використання великими торговими мережами приватних підприємців-спрощенців. Предметом перевірки стане також правомірність включення до валових витрат та податкового кредиту непідтверджених відповідними документами сум.

Під час засідання намічено також конкретні заходи щодо виконання завдань з акцизного збору, перш за все за рахунок реалізації програми підтримки вітчизняних товаровиробників і активізації боротьби з нелегальним виробництвом та незаконним обігом алкогольних напоїв.

Проблемним питанням залишається податок з доходів фізичних осіб, який у загальній сумі надходжень до місцевих бюджетів складає понад 76 відсотків. Незважаючи на виконання завдань щодо його надходжень до бюджету, значний відсоток підприємців досі виплачують зарплатню «в конвертах» або в розмірах, менших за її встановлений мінімальний розмір. Це питання податківці також не обійдуть своєю увагою.

Колегія поклала на керівників структурних підрозділів, зокрема начальників ДПІ у містах і районах, персональну відповідальність щодо систематичного аналізу і аудиту податкових надходжень, чіткого дотримання графіку погашення податкового боргу, зменшення кількості малоефективних перевірок, виявлення і використання наявних резервів та викриття і руйнування тіньового підприємництва.

На засіданні Колегії розглянуто також низку інших питань. Зокрема, про результати позовної роботи та заходи щодо її поліпшення у поточному році, про стан організації роботи в органах ДПС області зі зверненнями громадян, про запобігання проявам корупції в органах державної податкової служби, враховуючи вимоги пакету законів, нещодавно прийнятих Верховною Радою з метою викорінення цього ганебного явища.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ