Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Львівщині розвиток недержавних пенсійних фондів дещо уповільнений, оскільки тут немає великих промислових підприємств

В Україні набирає обертів недержавне пенсійне забезпечення, адже, згідно з Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення», з 2004 року почали створюватися недержавні пенсійні фонди. Саме рейтингам та результатам роботи недержавних пенсійних фондів і було присвячено сьогоднішнє засідання Львівського прес-клубу реформ, яке відбулося за участю директора Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів Тетяни Сальникової та голови спостережної ради Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів і компанії з управління активами «Всесвіт» Володимира Ульянова.

Сьогодні в Україні діють і мають право брати внески від вкладників понад 30 недержавних пенсійних фондів. На Львівщині діють лише два таких фонди: відкритий НПФ «Дністер» та КУА «Оптима-Інвест». Також на території Західної України діє відкритий НПФ «Прикарпаття».
За рік роботи таких фондів в Україні вони закумулювали близько 45 млн грн. На думку Володимира Ульянова, такі темпи розвитку є абсолютно нормальними, тим паче, що реально такі фонди почали працювати лише з першого кварталу 2005 року. Гроші до НПФ відраховують переважно великі підприємства, які хочуть запропонувати своїм працівникам додатковий пакет соціальних послуг, проте вже зараз щонайменше 10% вкладників НПФ – це фізичні особи.
«Державне пенсійне забезпечення не здатне забезпечити достойний рівень пенсії. Тож НПФ дають змогу людям отримувати додаткові пенсії. Фонди інвестують кошти вкладників і потім виплачують їм весь дохід, оскільки фонди є неприбутковими організаціями. Внесок є власністю особи, щойно він надійшов на її рахунок», – пояснила Тетяна Сальникова. За її словами, середній інвестиційний дохід НПФ становить 15-16%.
Щоправда, на Львівщині розвиток недержавних пенсійних фондів дещо уповільнений, оскільки тут немає великих промислових підприємств. З іншого боку, наш регіон має достатній потенціал за рахунок чималої кількості заробітчан, які завдяки таким фондам можуть забезпечити собі пенсію.
Володимир Ульянов радить, обираючи фонд, звертати увагу на час його реєстрації (НПФ має бути створено не раніше 2004 року), на умови пенсійного контракту (вкладника не можуть обмежувати суму, терміни та періодичність вкладів, накладати будь-які штрафні санкції за порушення умов контракту тощо), на відкритість фонду та доступність інформації про його роботу (сайт, фінансові звіти, інвестиційні схеми тощо), а також на показник чистої вартості пенсійний внесків.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ