Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині розвивають технології для людей з обмеженими можливостями

13 листопада о 11.00 год. з нагоди Міжнародного дня незрячих в актовій залі Національного університету «Львівська політехніка» відбулася прес-конференція, присвячена оснащенню Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами сучасним тифло-технічним обладнанням та ліцензійним програмним забезпеченням за рахунок благодійної допомоги фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Про це повідомили в управлінні освіти Львівської ОДА.

Відкрив прес-конференцію ректор Національного університету «Львівська політехніка» - професор Юрій Бобало, розповівши про унікальність наукової розробки НУ «ЛП» для осіб з особливими потребами як поєднання значного практичного досвіду громадських організацій.

Василь Косів, заступник міського голови з гуманітарних питань Львівської міської ради, підкреслив значимість Ресурсного центу для незрячих людей, схвально відгукнувся про всі попередні напрацювання Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ».

Керівник піар-відділу благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Вікторія Миколаюк розповіла про діяльність фонду, у тому числі про співпрацю з Національним університетом «Львівська політехніка» та Львівським обласним осередком ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», а також про надання фінансової допомоги Львівській міській дитячій клінічній лікарні, Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центру та Державному природознавчому музею Національної академії наук у Львові (10 млн. грн.).

Після виступів відбулася презентація 10-хвилинного фільму, присвяченого Ресурсному центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами.

Оксана Потимко, виконавчий директор Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», розповіла історію знайомства з Ангеліною Неволько – незрячою ученицею, котра навчається у Великолюбінській ЗОШ І-ІІІ ступенів Городоцького району. Саме знайомство з такими дітьми, як ця маленька дівчинка, спонукало до створення Ресурсного центру. Також прозвучали розповіді про успіх проекту навчання незрячих дітей в загальноосвітніх навчальних закладах, про початок співпраці з фондом Ахметова, про створення ресурсного центру, про відкриття на його базі робочих місць для зрячих та незрячих людей. Пані Оксана особисто висловила подяку Рінату Ахметову, Юрію Бобало, Олегу Матківському, директору Великолюбінської ЗОШ І-ІІІ ступенів, та Галині Ліщинській, першій вчительці маленької Ангеліни. Вона сподівається на подальшу плідну співпрацю, окреслила стратегічні цілі у створенні якісного сентизатора української мови та літератури у форматі ДЕЙЗІ (книжки з функцією навігації, фільми з аудіодискрипцією тощо).

Завершив прес-конференцію Михайло Брегін, начальник Головного управління освіти і науки облдержадміністрації, вручивши подяки Львівської обласної державної адміністрації професору НУ «ЛП» Володимиру Пасічнику та доценту Наталії Куланець.

Зазначимо, що після завершення прес-конференції та відповідей на запитання журналістів від Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами маленькій Ангелінці було вручено абетку для незрячих, а від фонду Ахметова – кишеньковий дейзі-плеєр – унікальний пристрій, який допоможе дівчинці у здобутті освіти.

Довідка.

Ресурсний центр розпочав свою діяльність у березні 2012 року з ініціативи ректора Національного університету «Львівська політехніка» - професора Юрія Бобала та виконавчого директора Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксани Потимко.

На основі поєднання наукових досягнень, практичних напрацювань і сучасних технічних засобів у Ресурсному центрі розроблено та впроваджено концепцію інклюзивної освіти школярів з глибокими вадами зору.

Оснащення Центру відбулося завдяки плідній співпраці Благодійного фонду Рената Ахметова «Розвиток України» та Національного університету «Львівська політехніка». Придбано тифлотехнічні засоби (друкарські машини з шрифтом Брайля, принтери, комп’ютери) та інше ліцензоване спеціалізоване програмне забезпечення більше ніж на 600 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ