Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині спостерігається відчутне загострення проблеми контрабандного ввезення вантажів – Олексій Баганець

Прокурором Львівської області 11 березня 2008 року проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів з питань дотримання вимог законів на державному кордоні України, ефективності ролі правоохоронних органів в протидії контрабанді, порушенням митних правил та незаконній міграції. Повідомили „Гал-іnfо” у прес-службі прокуратури Львівської області.
На нараді було відзначено, що, попри здійснення комплексу організаційно-практичних заходів щодо запобігання та викриття контрабанди і нелегальної міграції, криміногенна ситуація на кордоні залишається складною. Зокрема, прокурор Львівської області Олексій Баганець зазначив, що на теренах області продовжують діяти як окремі особи, так і в першу чергу групи, в тому числі організовані, злочинна діяльність яких спрямована на незаконне переміщення товарів через державний кордон, внаслідок чого держава зазнає значних матеріальних втрат, спричиняється шкода її внутрішньому ринку, підривається авторитет органів державного управління, страждає міжнародний імідж України.
Крім того, прокурор області під час свого виступу звернув увагу на недостатньо ефективну роботу митниці, яка, незважаючи на розширення в минулому році її сфери діяльності на весь Західний регіон, не відзнаилась відповідною активізацією діяльності щодо боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, а навпаки, результативність як в частині виявлених адміністративних порушень, так і щодо порушених кримінальних справ за фактами контрабанди результативність погіршилась. Прокурор області Олексій Баганець також вказав, що, при переміщенні через митні пости області товарів на суму майже 12 з половиною мільярдів гривень, митницею засобами адміністративного та кримінального впливу вилучено товарів на суму менше 48 мільйонів гривень, що становить заледве 0.4% від загального товарообігу. Водночас, митницею порушено лише 9 кримінальних справ про контрабанду та 5 справ про контрабанду наркотиків. Крім цього, за словами прокурора області, на Львівщині спостерігається відчутне загострення проблеми контрабандного ввезення вантажів з подальшим розмитненням на внутрішніх митницях та митних постах, однак працівниками митних постів „Львів-вантажний”, „Сокаль”, „Стрий”, „Дрогобич” та „Броди” сукупно задокументовано заледве сто дрібних порушень митних правил і не виявлено жодного факту кримінально караної контрабанди. Через зниження якості проваджень в адміністративних справах про порушення митних правил, майже вдвічі збільшилась кількість закритих судом справ даної категорії, а порушення законодавства при виконанні судових рішень зумовили надходження в 2007 році до держбюджету лише 524 тис.грн., хоча судами постановлено рішеннь про конфіскацію предметів порушення митних правил на суму 8.4 млн грн.
 Крім того, Олексій Баганець піддав критиці стан розкриття та розслідування злочинів про контрабанду слідчими УСБУ у Львівській області. Він навів статистичні дані про те, що із 62 порушених кримінальних справи даної категорії до суду скеровано тільки 7 справ, із 11 розслідуваних справ про контрабанду наркотиків до суду скеровано лише 5 справ, а з 22 кримінальних справ про контрабанду, що розслідуються слідчими слідчого відділу УСБУ на даний час, розкрито лише 3, у всіх решту справ злочинці не встановлені.
За його оцінкою, попри наявність корупції в митних органах, в минулому році Управлінням СБУ у Львівській області скеровано до суду лише 3 кримінальні справи про халатність працівників митниці та складено три протоколи про корупційні діяння. Іншими правоохоронними органами така робота взагалі не проводилась.
За результатами наради було прийнято спільне рішення, яким зобов”язано правоохоронні органи Львівщини активізувати роботу з виявлення незаконного переміщення товарів через державний кордон та незаконного перетинання державного кордону. Прокурор області пообіцяв особисто проконтролювати виконання правоохоронними органами взятих на себе зобов”язань, заслухавши звіти їх керівників в липні поточного року.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ