Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині стрімко зросла кількість загиблих внаслідок пожеж: за три тижні 12 випадків

На Львівщині стрімко зросла кількість загиблих внаслідок пожеж Так, за три тижні нового року в області зареєстровано 12 випадків загибелі людей на пожежах. Для порівняння: за аналогічний період 2009 року загинуло 8 осіб, серед них два випадки групової загибелі. Лише протягом останнього тижня під час пожеж на Львівщині загинуло 8 людей. Про це Гал-інфо повідомив Віктор Греков, заступник начальника ГУ МНС України в Львівській області.

 

При цьому значно помолодшав вік осіб, які загинули. З загальної кількості загиблих приблизно 50% становлять особи, віком від 25 до 50 років, решта – особи пенсійного віку – від 55 до 80 років. Найбільш поширеними причинами загибелі людей є необережне поводження з вогнем та необережне поводження при курінні, яке супроводжувалось алкогольним сп’янінням загиблих. Слід відзначити і те, що 80% загиблих - це особи малозабезпечені, безробітні, а частково без постійного місця проживання.

 

Власне, внаслідок пожеж найчастіше гинули пенсіонери – 5 осіб, вони і були винуватцями пожеж, що призвели до загибелі людей. Більша кількість загиблих внаслідок пожеж людей - це чоловіки 6 осіб і лише 4 особи з числа загиблих - жінки. При цьому це співвідношення майже не міняється протягом останніх 5 років.

 

До того ж 9 осіб загинуло в сільській місцевості, де населені пункти віддалені від пожежних підрозділів. Водночас органами держадміністрацій та місцевого самоврядування вкрай повільно вирішується питання створення місцевої пожежної охорони, що певним чином дало би можливість вирішити питання забезпечення пожежної безпеки у сільській місцевості.

 

Зважаючи на ситуацію, котра склалася на Львівщині у сфері пожежної безпеки, Головне управління МНС України в Львівській області вкотре звертається до мешканців області з проханням бути більш уважними та обережними при використанні електричних та газових приладів, пічного опалення та при курінні у приміщеннях.

 

Пам’ятайте, що використання електричних обігрівачів зумовлює велике навантаження для електромережі. Тож перш ніж їх вмикати перевірте справність електропроводки, щитків, розеток та штепсельних вилок приладів. Не варто користуватися саморобними електрообігрівачами, адже ймовірність настання через них пожежі є дуже високою.

 

Перш ніж розпочати опалювання приміщення піччю – на газі або дровах – перевірте, чи не з’явилися в ній тріщини чи щілини. Це можна зробити спаливши в печі трохи паперу та згодом оглянувши її ззовні – у місцях тріщин буде добре видно сліди кіптяви. Виявлені тріщини необхідно негайно усунути. Вчасно очищуйте печі й каміни від попелу, а димоходи від сажі. Особливу обережність слід виявляти власникам будинків із дерев’яним перекриттям. Перед кожним розпалюванням печі або газової колонки перевірте чи є в системі тяга. В разі її відсутності зверніться за допомогою до фахівця.

 

Не захаращуйте запічки домашнім шматтям, папером чи іншими речами, що можуть зайнятися. Пам’ятайте, що меблі, килими тощо мають розташовуватися на безпечній відстані від опалювальних печей. Ніколи не залишайте газові печі та електрообігрівачі включеними на ніч.

 

Радимо утримувати в порядку господарські споруди, підвали та горища. Не захаращуйте їх! Не зберігайте у таких місцях (особливо, якщо при їхньому будівництві використано дерев’яні конструкції) легкозаймистих речовин. Тримайте горища та підвали під замком – це вбереже Вас від непрошених гостей, необачність яких може спричинити пожежу.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ