Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Львівщині тільки 11 підприємств мають ліцензії на здійснення працевлаштування за кордоном

У Львівській області є 11 підприємств, які займаються посередницькою діяльністю з працевлаштування за кордоном та мають відповідну ліцензії Мінпраці. Про це повідомила головний спеціаліст відділу охорони праці, використання трудових ресурсів та зайнятості головного управління праці та соціального захисту населення Львівської ОДА Ольга Посипано на засіданні Львівського прес-клубу реформ на тему «Дотримання прав людини у сфері праці».
«На сьогодні на Львівщині посередницьку діяльність з працевлаштування за кордоном здійснюють 11 підприємств. Країнами працевлаштування в основному є Чехія та Польща, а також Росія, Прибалтика, Німеччина», – сказала вона.
За словами Ольги Посипано, займатись посередницькою діяльністю з працевлаштування за кордоном фірма може тільки за наявності відповідної ліцензії Мінпраці. До фірм, які займаються посередницькою діяльністю з працевлаштування за кордоном, висуваються відповідні організаційні та інші спеціальні вимоги (ліцензійні умови). Зокрема, Мінпраці контролює виконання ліцензійних умов шляхом проведення планових та позапланових перевірок. Часто до таких перевірок залучаються представники правоохоронних органів (УМВСУ та УСБУ), які зі свого боку здійснюють попередження злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми. Якщо фірма працює з порушеннями - ліцензія анульовується.
Також такі підприємства мають укласти зовнішньоекономічний договір (з іноземним   партнером (роботодавцем або іноземним посередником); надати  клієнтам у письмовій формі інформації про характер майбутньої роботи, загальні умови праці та проживання у країні працевлаштування (засвідчену ліцензіатом); повинен бути проект трудового договору, засвідченого іноземним роботодавцем (він повинен відповідати законодавству країни працевлаштування та міжнародним договорам України, містити основні реквізити роботодавця, професійні вимоги до працівника, відомості про характер роботи,  умови та  оплату праці,  умови  проживання,  соціального захисту (страхування), термін дії договору, умови його поновлення та розірвання, порядок покриття транспортних витрат тощо). Підприємство укладає з клієнтом письмовий договір про надання послуг – важливий документ, який визначає характер діяльності сторін і допомагає встановити правомірність дій посередника.
«Для клієнта - це можливість підтвердити факт звернення до зазначеної організації і повернути гроші у разі неякісно наданої послуги. Договір укладається із вказанням номеру, дати та місця укладання договору, повного найменування посередника та його реквізитів, серії, номера та дати видачі ліцензії Мінпраці, повні відомості про клієнта, предмету договору, прав, обов'язків сторін, умов розірвання, анулювання договору та вирішення спірних питань, термін дії та умови додаткової оплати за послуги», – сказала Ольга Посипано.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ