Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Львівщині цукру буде вдосталь

Цьогоріч Львівщина матиме надлишок  цукру - за розрахунками агропромисловців з цукрових буряків, збір яких закінчать орієнтовно 25 жовтня, буде вироблено понад 60 тис. тонн цукру. За словами заступника голови ЛОДА з питань АПК Івана Стефанишина, всього в Україні є потреба на маркетинговий рік - 230 тис. тонн цукру. «Квота Львівської області становить 54 тис. тонн, і за нашими підрахунками ми отримаємо 60 тис. тонн, що на 10-15 відсотків більше, аніж минулого року», - говорить Стефанишин. За словами Стефанишина, позиція цукротрейдерів щодо роботи Аграрного фонду є заангажованою. «Цукротрейдерам вигідніше продавати цукор по гуртовій ціні 3,5 грн за кг, а не по 2,80, тому вони звинувачують державу в тому, що вона не займається заготівлею. Львівщина не є цукровим регіоном, на ній не працюють крупні трейдери, але з цукром в нас все добре, повторюю, є навіть надлишок», - говорить Стефанишин. 
Нагадаємо, що Українська аграрна конфедерація (УАК) вважає недостатньою роботу аграрного фонду на ринку цукру. Як озвучив позицію цукротрейдерів та цукровиробників віце-президент УАК Сергія Федоренко, аграрний фонд працює неефективно, що призводить до «збивання» ціни цукру. «Зараз гуртова вартість цукру в Україні опустилась до 2,8 грн/кг, а ціна на цукровий буряк зростає. Тому аграрний фонд має терміново закупити 185 тис. тонн цукру в продовольчий резерв країни, тим самим зупинивши падіння ціни. Замість того, щоб викинути на ринок минулорічні запаси зерна, вони зараз намагаються закупити зерно по високих цінах. Цим самим вони їх ще більше накручують. Натомість вони мали б направити гроші, які є у фонду, на цукровий ринок для того, щоб підтримати ціни", - говорить Федоренко.
Як відзначають експерти продовольчого ринку, з початку сезону гуртові ціни на цукор в Україні знизилися з 3,45 грн/кг до 2,8 грн/кг (на 19%). Натомість крупні цукротрейдери та виробники намагаються орієнтуватися на ціни минулого сезону – 3,5 грн/кг.
 Разом з тим минулого тижня Міністерство економіки України оприлюднило законопроект про зміни в Закон про державне регулювання виробництва та реалізації цукру, яким пропонується скасувати обов’язкову квоту на поставку цукру по міжнародних договорах та реалізацію цукру виключно за межами країни. Іншими словами, законопроектом пропонується скасувати обов’язковий вивіз цукру з України, виробленого з іноземної сировини. Спеціалісти Мінекономіки переконані, що обмеження не діє по причині перевищення внутрішнього споживання цукру над його виробництвом, і тому цей превентивний захід дасть можливість уникнути в майбутньому різкого коливання цін на цукор всередині країни.
Згідно з інформацією Держкомстату, інфляція в Україні в січні-вересні 2006 року становила 5,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року, і цукор знаходився в переліку продуктів, що відчутно подорожчали (цукор подорожчав на 21,4%). За прогнозами національної асоціації "Укрцукор", виробництво цукру з цукрового буряка в цьому сезоні становило 2,1 млн т (в 2005 - 1,89 млн т.). Ємність внутрішнього ринку цукру в Україні становить 2-2,2 млн т в рік.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ