Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

На Львівщині відбувся тренінг щодо менеджменту вікових змін у пацієнтів, що живуть з ВІЛ

Сьогодні на базі міжрегіонального тренінгового центру Львівського обласного центру громадського здоров’я відбувся тренінг ʺМенеджмент вікових змін у пацієнтів, що живуть з ВІЛʺ для лікарів-інфекціоністів районів Львівщини.
На Львівщині відбувся тренінг щодо менеджменту вікових змін у пацієнтів, що живуть з ВІЛ

Захід організували спільно Львівським обласним центром громадського здоров’я та БФ ʺСалюсʺ.

Про тенденції поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу серед мешканців Львівської області розповіла директор ЛОЦГЗ Мар’яна Служинська.

ʺВпродовж останніх років ситуація змінилася, ми все більше маємо справу з ВІЛ-інфікованими пацієнтами старшого віку. Щодо територіальних особливостей, то проблемними регіонами залишаються міста Червоноград та Борислав, де показники є навіть вищими від середньоукраїнських. Деяке зростання поширеності ВІЛ-інфекції на Львівщині пояснюється тим, що пацієнти залишаються живими завдяки доступності антиретровірусної терапії. На даний час на обліку перебуває 518 ВІЛ-інфікованих осіб, причому варто відзначити, що за 2018 рік на облік стало більше пацієнтів, ніж було виявлено нових випадків ВІЛ-інфекції. Тобто особи, які раніше дізналися про свій ВІЛ-позитивний статус, вирішують стати на облік, що свідчить про підвищення прихильності до лікування та зростання довіри до лікарів, і особливо це характерно для осіб старших 50 роківʺ, - зазначила Мар’яна Служинська.

Марта Васильєв, лікар-інфекціоніст амбулаторно-поліклінічного відділення ЛОЦГЗ, представник БФ ʺСалюсʺ навела результати дослідження з вивчення потреб пацієнтів старших 55 років, що проводилося в Іспанії, Аргентині, Сербії та Україні (в тому числі на базі ЛОЦГЗ). Опитування шляхом анкетування показало цікаві відмінності щодо проблем, які найбільше турбують пацієнтів в різних країнах. Такі дані доцільно використати для покращення якості надання допомоги хворим на ВІЛ/СНІД.

Також у межах тренінгу виступила заступник директора ЛОЦГЗ з медичної роботи Ірина Чайка виступила з доповіддю ʺВікові особливості при ВІЛ: новоутвориʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ