Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Львівщині відзначатимуть започатковане на Росії свято

Департамент з питань культури, національностей та релігій ЛОДА спільно з Львівською організацією Національної спілки фотохудожників України оголосили конкурс приурочений до РОСІЙСЬКОГО свята – Дня фотографа, яке придумали і святкують на росії 12 липня.

Фото з анонсу на сайті ЛОДА.

Як дослідили журналісти Гал-інфо, дана дата не має жодного змісту в світовому масштабі. Весь світ знає World Photography Day, який святкують 19 серпня.

Починаючи з 2010 року, всесвітній день фотографії (World Photography Day) відзначається по всьому світу, щоб заохочувати та мотивувати людей. У цей день багато людей беруть участь у змаганнях та заходах мистецьких галерей, щоб продемонструвати свої роботи, де вони доклали багато зусиль, щоб зробити свої найкращі фото-твори.

Натомість у Львові вирішили відзначити придуману росіянами дату 12 липня, яку започаткував в 2009 році власник і головний редактор журналу "Российское фото" одноіменним фестивалем.

Варто додати, що в 2017 ряд українських ЗМІ, з подачі російської пропаганди, розтиражували "качку" про те, що цей день відзначається у всьому світі, та що це свято нібито проголосив Папа Римський. Журналісти Гал-інфо не знайшли жодного підтвердження цього фейку в світових ЗМІ.

Також популярним серед захистників проросійського святкування саме дати 12 липня, є пояснення, що в цей день 1854 року народився Джордж Істмен (George Eastman) — американський бізнесмен і винахідник, засновник компанії Eastman Kodak.

Але як показало наше дослідження, до 2009 року (рік російського фестивалю) дату 12 липня жодним чином не пов'язували з професійним днем фотографів. І лише з 2010 року цю дату почали називати "День фАтографа".

Можливо в Україні нарешті настав час позбуватись започаткованих росією свят, а долучатись до світової спадщини?

Довідка.

19 серпня - Всесвітній день фотографії (World Photography Day), який відзначають всі фотографи (і любителі, і професіонали), а також поціновувачі даного мистецтва. Дана дата також була заснована в 2009 році за ініціативи австралійського фотографа на ім'я Корскі Ара. Дата свята була обрана в зв'язку з тим, що в цей день в 1839 році широкому загалу вперше було представлено метод отримання відбитка фото - дагеротипа, прототипу фотографії. 

Винахід належить Луї Жаку Манді Дагеру, у якого патент на настільки перспективну інновацію викупи уряд Франції, він і проголосив його винахід "подарунком світу". Адже винахід Дагера став першим кроком на шляху до фотографії як загальнодоступної "технології".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ