Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині водії відмовляються безкоштовно перевозити репресованих і реабілітованих

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич провів нараду, на якій обговорювалися проблеми пільгового перевезення учасників визвольних змагань, зокрема учасників бойових дій УПА, політв’язнів, репресованих і реабілітованих та потерпілих від політичних репресій. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

У нараді взяли участь представники управлінь обласної ради та облдержадміністрації, керівники громадських ветеранських організацій.

Як зазначив Олег Панькевич, на жаль, рішення сесії Львівської обласної ради, які стосуються пільгового перевезення зазначених категорій громадян, не повністю виконуються. Зокрема, на адресу обласної ради надійшло 10 письмових, а також 25 телефонних скарг на те, що водії відмовляються безкоштовно перевозити репресованих і реабілітованих із посвідченням встановленого зразка.

«Зокрема, п. Ярослав зі Львова пише, що при пред’явленні посвідчення водій ПП «Транс-Спорт» на маршруті Львів-Орів брутально відмовив йому в безкоштовному перевезенні. В іншому листі пан Михайло з Верхнього Синьовидного Сколівського району скаржиться, що водій вигнав його з маршрутки в Стрию, і заявив, нібито пільга на дану категорію скасована обласною радою. Пані Ганна зі Стрия пише: «…вирішила скористатися довгоочікуваним посвідченням і сіла в маршрутку Львів-Верхнячка, та водій сказав, що про такі посвідчення нічого не знає… Чому я зі сльозами на очах маю доказувати, що є таке рішення?.. Прошу вас довести справді хорошу справу до логічного кінця», - процитував Олег Панькевич рядки зі скарг, надісланих на адресу обласної ради.

Голова наголосив, що таких ганебні випадки не повинні повторюватися і запропонував спільно шукати механізм вирішення цієї проблеми.

Голова Львівського обласного товариства політв’язнів та репресованих Володимир Горовий, зокрема запропонував зобов’язати перевізників у кожному автобусі розмістити «куточок споживача», де вказати, окрім інших пільговиків, і тих, які мають право на пільги за рішенням обласної ради.

Як зазначив заступник начальника управління розвитку інфраструктури ЛОДА Віктор Чайко, управління внесе зміни до договорів із перевізниками, якими зобов’яжуть транспортні підприємства обслуговувати пільговиків зазначених категорій. За його словами, в області працює 94 перевізники, зокрема понад 20 з них здійснюють пасажирські перевезення на міжміських маршрутах.

Олег Панькевич повідомив, що вже видано 40% посвідчень реабілітованих та потерпілих від політичних репресій, до кінця травня посвідчення мають отримати всі, хто має на це право. Голова облради звернувся до голів громадських організацій, аби їхні осередки фіксували випадки порушень прав пільговиків з боку водіїв і повідомляли в управління інфраструктури ЛОДА, а також на «гарячу лінію» Львівської обласної ради за номером: 0 800 501 77. Також Олег Панькевич повідомив, що на одній з наступних сесій обласної ради депутати заслухають інформацію відповідного управління про виконання рішень обласної ради щодо пільгових перевезень.

Нагадаємо, що 20 жовтня 2011 року було прийнято рішення сесії Львівської обласної ради № 208 «Про посвідчення для реабілітованих і потерпілих від політичних репресій», яким обласній державній адміністрації рекомендовано при проведенні конкурсу на визначення перевізників на міжміських внутрішньообласних маршрутах обов’язковою умовою передбачати перевезення на безоплатній основі громадян, які мають посвідчення реабілітованих та жертв політичних репресій.

Рішенням від 20 грудня 2011 року № 325 обласна рада затвердила Концепцію розвитку пасажирських перевезень автомобільним транспортом загального користування у Львівській області на 2011 – 2015 роки, якою також передбачено при розробці документації на проведення конкурсного відбору міських, приміських та міжміських перевезень передбачати безоплатне перевезення учасників визвольних змагань, репресованих та реабілітованих, згідно із посвідченнями встановленого зразка, а також забезпечити перевезення пільгових категорій громадян, у тому числі учасників визвольних змагань, репресованих і реабілітованих (віком понад 60 років).

На минулій сесії Львівська обласна рада розглянула питання «Про стан пасажирських перевезень у Львівській області», за результатами розгляду якого роботу управління розвитку інфраструктури облдержадміністрації в цьому напрямку визнано незадовільною, а обласній державній адміністрації рекомендовано:

- забезпечити неухильне виконання пункту 4 рішення Львівської обласної ради від 20 жовтня 2011 року № 280 «Про посвідчення для реабілітованих і потерпілих від політичних репресій» в частині передбачення обов’язковою умовою при проведення конкурсу на визначення перевізників на міжміських внутрішньо обласних маршрутах перевезення на безоплатній основі громадян, які мають посвідчення реабілітованих і потерпілих від політичних репресій;

- включити до складу обласного конкурсного комітету з розгляду конкурсних пропозицій та прийняття рішень про визнання переможця конкурсу на автобусному маршруті загального користування, затвердженого розпорядженням голови Львівської облдержадміністрації від 12 грудня 2011 року № 1297/0/5-11 депутатів обласної ради за окремою пропозицією Львівської обласної ради;

- доповісти про виконання зазначених пунктів даного рішення доповісти на черговій сесії Львівської обласної ради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ