Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

На Львівщині врятовано двох любителів зимової рибалки

У Новому Роздолі надзвичайники врятували з криги двох рибалок. Про це повідомив начальник прес-служби ГУ МНС України в Львівській області Павло Василенко.

17 січня близько 18.21 до Новороздільського міського відділу МНС надійшла інформація про те, що в м. Новий Розділ по вул. Малехівська в кар'єрі колишнього Держпідприємства «Сірка», на кризі перебувають двоє чоловіків.

Молоді люди протягом дня ловили рибу з-під криги. Увечері чоловіки спробували повернутися до берега, проте крига почала ламатись Налякані рибалки через мобільний телефон шукали порад, як вибратися з пастки в знайомих та родичів. На щастя, серед рідних одного з рибалок знайшлася людина, яка відразу сповістила про лихо рятувальні підрозділи МНС.

Аби відшукати у суцільній темряві величезного затопленого кар'єру людей, рятувальникам МНС із різним рятувальним приладдям у руках довелося пішки здолати не один кілометр вкритих очеретом болотистих берегів водойми, при цьому - не раз наражаючись на небезпеку опинитися у крижаній воді.

Згодом із рибалками вдалося встановити зоровий контакт - у кишені одного з них виявився невеличкий ліхтарик. Постраждалі перебували на відстані близько 70-ти метрів від берега.

З огляду на обставини начальник караулу старший лейтенант Володимир Ярчак прийняв рішення застрахуватися рятувальними мотузками та поповзом, верхи на заповненій повітрям камері від колеса вантажної автівки, просуватися кригою до людей, що просили про допомогу.

Вже за кілька хвилин рятувальник міцно обв'язав постраждалих мотузками та закріпив їх до автомобільної камери.

Всі трьом довелося лягти, аби збільшити площу опори на кригу, а бійці МНС, що залишилися на березі, швидко потягнули людей до себе.

Лікарі, які оглянули рибалок на березі, не виявили потреби для госпіталізації та надання лікарської допомоги.

Варто зазначити, що на березі рибалок чекали не тільки лікарі та сполохані родичі, а й голова Миколаївської районної державної адміністрації Ігор Пілка, який від самого початку стежив за перебігом рятувальної операції. Посадовець щиро подякував рятувальникам за порятовані життя та по-батьківськи пожурив горе-рибалок, ще раз нагадавши їм правила безпечної поведінки на кризі. «Погода останніми днями радше нагадує весну - потепління, відлига, дощі. Крига на водоймах, тим більше на цьому кар'єрі, втратила свою міцність, тож будь який вихід на підлідний вилов риби - це необдуманий, нікому не потрібний ризик. Я вдячний рятувальникам за виконану роботу та зайвий раз звертаюся до всіх рибалок із закликом вважати на заходи безпеки та не виходити на кригу за умов відлиги та плюсової температури, - зазначив Ігор Пілка.

Рятувальники МНС своєю чергою звертаються до всіх рибалок, які ризикують виходити на кригу для підлідного вилову риби, із закликом дати собі відповідь на просте питання: чи вартує ваше життя тієї кількості риби, яку ви МОЖЛИВО виловите з-під криги? Чи не занадто високу ціну ви готові заплатити за декілька годин задоволення від риболовлі?

«Окремо звертаюсь до батьків і вчителів із проханням провести роз'яснювальні бесіди з дітьми та пояснити їм небезпеку виходу на кригу та різноманітних ігор поблизу водойм, - наголошує начальник Головного управління МНС України у Львівській області Сергій Дмитровський. - Звертаюся і до керівників органів місцевого самоврядування, підприємств та установ, на території яких розташовані, водойми із закликом забезпечити чергування поблизу водойм з метою недопущення виходу на кригу та попередження загибелі людей на них!»

Також головний рятувальник Львівщини закликав всіх не бути байдужими до чужої біди: якщо на ваших очах тоне людина - простягніть руку допомоги! Якщо ж ви стали свідком дитячих забав на кризі - зробіть усе можливе, аби діти припинили свої ігри та покинули небезпечне місце!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ