Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині викрито групу віртуозів відшкодування ПДВ, які "нагріли" бюджет на 15 млн грн

Працівники Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС України у Львівській області припинили діяльність злочинної організації, до складу групи входило 17 осіб. Зловмисники заволоділи державними коштами в сумі понад 15 мільйонів гривень. Про це сьогодні, 13 квітня, Гал-info повідомили в ДЗГтаМД МВС України.
Ще 2002 році учасники групи, які були матеріально відповідальними особами низки суб'єктів підприємницької діяльності, намірилися заволодіти коштами Державного бюджету. Вони шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість надали фіктивні документи до податкових органів Львівської області для подальшої легалізації (відмивання) коштів, здобутих злочинним шляхом.
Реалізуючи свої злочинні наміри, зловмисники заволоділи державними коштами в сумі понад 15 мільйонів гривень. Вони вводили в оману державні контролюючі органи, зокрема, податкову, суди тощо. Упродовж трьох років учасники злочинної групи діяли в тісному зв'язку, за заздалегідь розробленим планом та з чітким розподілом функцій між собою.
Для досягнення своєї мети зловмисники придбали та зареєстрували 21 фіктивний суб'єкт господарської діяльності, через які проводили операції з купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей, яких фактично не було і оплата за які не проводилася.
Однак свій намір члени злочинної організації не реалізували сповна, оскільки проведення виплат з бюджету було припинено з боку працівників ДПІ, які проводили тематичні документальні перевірки.
За цими фактами у червні 2005 року Слідчим управлінням ГУМВС України у Львівській області порушено кримінальну справу за ч.4 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.
Крім того, члени злочинної організації ще намагалися отримати бюджетні кошти в сумі 4 847 тисяч гривень у вигляді відшкодування з Державного бюджету ПДВ.
Тому у березні цього року у рамках розслідування кримінальної справи було додатково порушено кримінальні справи стосовно 13 учасників ОЗГ за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч.2.ч.3 ч.4 ст. 27, ч.4 ст. 28, ст. ч.5 ст.191, а також ч.2 ст. 15, ч.3 ст. 209, ч.2ст.205, ч.1, ч.2, ст. 366 Кримінального кодексу України, також пред'явлено їм обвинувачення у вчинені цих злочинів.
Наразі п’ятеро учасників ОЗГ перебувають у Львівському СІЗО. Семеро оголошено у розшук.
УДСБЕЗ ГУМВС України у співпраці зі Слідчим Управлінням наклало арешт на майнові активи (об'єкти нерухомого майна та транспортні засоби), що перебувають у власності обвинувачених.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ