Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині виникла загроза техногенного землетрусу в районі Трускавця

Міський голова Дрогобича Микола Гук із листом звернувся до секретаря Ради національної безпеки і оборони України Раїси Богатирьової стосовно ситуації, яка склалася у зоні Стебницького державного гірничо-хімічного підприємства “Полімінерал”. Про це „Гал-info”повідомили в управлінні з питань внутрішньої політики ЛОДА.
У листі, зокрема, йдеться: “У складі геологічного середовища Прикарпаття переважають недостатньо стійкі та водорозчинні породи. Внаслідок багаторічного видобутку і переробки калійних руд в зоні діяльності Стебницького державного гірничо-хімічного підприємства" Полімінерал" (місто Стебник перебуває у підпорядкуванні Дрогобицької міської ради) на великій території була порушена рівновага порід і склалася надзвичайно небезпечна екологічна ситуація: 30 млн. куб. м підземних порожнин, що сягають другої санітарної зони курорту Трускавець та хвостосховище відходів об'ємом 22 млн. т, на якому у 1983 році вже трапилося аварійне руйнування шламоутримуючої дамби, які перетворили регіон на потенційно небезпечний. У зоні впливу підземних гірничих виробок і, пов’язаних з ними деформацій денної поверхні, розташовані житлові будинки, лінії високовольтних передач, магістральний водогін, шосейні дороги та залізнична колія державного значення Трускавець – Київ, водоканалізаційні мережі. Внаслідок аварійного прориву вод у підземні рудники виникла небезпека їх некерованого затоплення, розчинення і прискореного розмиву опорних ціликів, додаткового обрушення земної поверхні, що, за висновками вчених, може призвести до техногенного землетрусу з послабленням підґрунтя важливих споруд. Під загрозою опинилися курорт Трускавець та басейн ріки міжнародного значення Дністер".
Однак, як зазначає мер Дрогобича, у зв'язку із щорічним недофінансуванням із Державного бюджету “Комплексного проекту консервації рудника №2 і рекультивації порушених земель Стебницького ДГХП “Полімінерал”, затвердженого Кабінетом Міністрів України, природоохоронних заходів, йде інтенсивний, наростаючий розвиток карстових процесів на площі гірничого відводу рудника №2 (ситуація особливо погіршилася у 2007 році) і, у разі неприйняття відповідних організаційно-технічних заходів, існує реальна загроза виникнення надзвичайної ситуації, як регіонального так і міжнародного рівня, з тяжкими наслідками.
Останній прогноз розвитку карстових провалів, виконаний Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу, Держслужбою Мінприроди, інститутом гірничо-хімічної промисловості ВАТ "Гірхімпром", вказує на те, що в зону прогнозованого провалу земної поверхні потрапляють: дві високовольтні лінії електропередач 210 і 110 кВ, які забезпечують електроживлення міст Дрогобича, Борислава, Трускавця, Стебника, магістральний водогін, з якого проводиться водопостачання понад 80 тисяч споживачів регіону та шосейна дорога обласного значення Львів-Трускавець.
"Враховуючи викладене, просимо Вашого сприяння щодо виділення коштів на фінансування в повному обсязі з Державного бюджету випереджуючих захисних заходів - йдеться у зверненні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ