Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Львівщині завершився етап планування українсько-американських військових навчань «Репід Трайдент-2018»

Основна конференція із планування найбільших у 2018 році спільних сухопутних навчань підрозділів Збройних Сил України та армійських підрозділів іноземних держав відбулась на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Упродовж тижня понад 80 військових фахівців з України та армій країн-учасниць НАТО та держав-партнерів Північноатлантичного Альянсу працювали над удосконаленням сценарію майбутнього навчання, а також над створенням документів, які регламентують проведення кожного з етапів «Репід Трайдент-2018».

Цього року в навчаннях братимуть участь військовослужбовці 14 країн. Окрім армійських підрозділів України та США, погодження на участь у «Репід Трайдент-2018» надіслали оборонні відомства Великої Британії, Канади, Грузії, Литви, Туреччини, Азербайджану, Республіки Молдова, Болгарії, Польщі, Німеччини, Румунії. Передбачається, що загалом участь у «Репід Трайдент – 2018» візьмуть понад 2500 осіб. Найбільший військовий контингент буде задіяний від Збройних Сил України. «Бойове ядро» складатимуть воїни однієї з механізованих бригад оперативного командування «Схід». До слова, ця військова частина була сформована вже під час бойових дій на Донбасі. Отже, усі військовослужбовці піхоти, що плануються до участі в майбутньому навчанні мають реальний бойовий досвід. Також, участь у «Репід Трайдент-2018» братиме підрозділ Національної гвардії України та окремі підрозділи інших силових структур держави.

Відповідно до сценарію, українські воїни та військові підрозділи країн-партнерів навчатимуться протидіяти збройній агресії в умовах гібридної війни. Ще одним цікавим аспектом цьогорічного навчання є проведення курсів для офіцерів, що здійснюють оцінку та атестацію підрозділів за програмою взаємосумісності NATO.

Співкерівник навчання з української сторони, заступник командувача військ ОК «Схід» полковник Едуард Москальов підкреслив, що для офіцерів оперативного командування процес планування і підготовки навчання такого рівня є новим, але необхідним та позитивним досвідом.

– Зараз ми перебуваємо на вирішальному етапі планування заходу міжнародного військового співробітництва, – говорить він. –  Українська сторона та представники країн-партнерів ґрунтовно та виважено планують кожен крок. На даному етапі робота за усіма напрямками є конструктивною. Відбувається активний обмін необхідною інформацією, триває розробка документації. Вважаю, що усі підготовчі процедури буде завершено у визначений термін.

Слід відзначити, що міжнародні військові навчання такого рівня відбуваються у рамках програми міжнародного військового співробітництва «Партнерство заради миру». Більшість навчань цієї серії, починаючи із 1994 року проходила на території Яворівського району Львівщини – у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки.

Володимир Скоростецький (м. Львів), Регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ