Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині «зберігається» 220 тис. тонн токсичних гудронів: без державної допомоги їх не позбутися

У Львівській області є три типи гудронів загальною кількістю понад 220 тисяч тонн: без державної допомоги утилізувати їх навряд чи вдасться. Про це в інтерв'ю Гал-інфо повідомив начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області Мирослав Хом’як.

Зокрема, він сказав: «В області є три типи гудронів загальною кількістю понад 220 тисяч тонн. Перший тип – це майже 200 тис. тонн кислих гудронів, які зберігаються у трьох амбарах поблизу Грибовицького сміттєзвалища. Вони утворювались у 70-80-их роках минулого століття. Починаючи з червня 2004 року, відбувається постійне витікання інфільтратів із амбарів кислих гудронів. 2006 року коштом Обласного фонду охорони навколишнього природного середовища розроблено Проект з ліквідації витоків кислої води з амбарів. Цей проект передали ВАТ «Львівський дослідний нафто маслозавод» (гудронні ставки – результат діяльності цього ВАТ) для впровадження. Однак за більш ніж п’ять років проект так і не впровадили. Завод визнали банкрутом.

Також упродовж останніх років Управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області неодноразово зверталося до Львівської міськради та Грибовицької сільради з проханням забезпечити розробку заходів, у тому числі екологічний аудит, для запобігання можливій шкоді життю людей, природі, майну, спорудам. Станом на сьогодні ці заходи так і не розроблені.

Беручи до уваги всю серйозність ситуації, слід зазначити, що ця проблема потребує вирішення на рівні центральних органів влади».

На запитання щодо так званих угорських гудронів, Мирослав Хом’як відповів: «Це друга група небезпечних гудронів, які нині отруюють Львівщину. Їх у 2002-2003 роках завезли до нашої області. За фактом незаконного ввезення нині ведуться кримінальні справи. Умови зберігання цих речовин не відповідають нормам екологічної безпеки, вони негативно впливають на земельні та водні ресурси у місцях зберігання. Окрім того, зберігання цих відходів є грубим порушенням вимог Базельської конвенції.

Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області скерувало листа до «Національного центру поводження з небезпечними відходами» з проханням включити до Національної програми поводження з небезпечними відходами заходи з утилізації імпортованих гудронних залишків».

Щодо третьої групи гудронів, то Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області повідомив: «Це відходи нафтопереробки, які розміщені у лісовому масиві Львівського аграрного університету. Вони у твердому стані і підлягають впливу атмосферних опадів. Як наслідок – забруднюються ґрунти та ґрунтові води. Власник відходів не встановлений, зберігаються вони незаконно».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ