Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

На Львівщині збиратимуть гроші на пересувний мамограф

На черговій сесії Львівської обласної ради депутати підтримали ініціативу начальника головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА, депутата Львівської обласної ради Сергія Федоренка. Напередодні, він звернувся до постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та соціального захисту зі ініціативою збору коштів для придбання пересувного мамографа для обстеження мешканців віддалених районів Львівщини, повідомила прес-служба Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА.

Під час сесії депутати Львівської обласної ради, беручи до уваги звернення депутата Львівської обласної ради Сергія Федоренка та враховуючи висновок, вирішили звернутися до депутатів усіх рівнів, керівників підприємств, установ, організацій, а також меценатів області щодо підтримки ініціативи придбання пересувного мамографа для профілактичного обстеження мешканців віддалених районів Львівщини. З 2007 року в Україні започатковано українсько-американський проект „Незабутня Квітка”, присвячений пам’яті американської співачки українського походження, виконавиці українських народних і популярних пісень – Квітці Цісик, яка передчасно пішла з життя внаслідок онкологічного захворювання. Алекс Гутмахер – один із засновників даного проекту, представник української діаспори США, продюсер, Президент компанії «ArtEmes Entertaiment Produktion» який особисто знав Квітку ЦІСИК. В рамках цього проекту і відбуватиметься збір коштів.

«Придбати пересувний мамограф для мешканців віддалених районів Львівської області – врай необхідно, - зазначив Сергій Федоренко. – Адже завдяки цьому апарату вдасться виявляти пухлини молочної залози дуже малих розмірів (від 5 до 8 мм). Зважаючи на те, що більшість жінок, які проживають у віддалених районах, не так часто бувають на обстеженнях у місті Львові,відсоток раннього виявлення РМЗ ще на доклінічних стадіях, на I-II стадіях, буде вищим, - додав депутат Львівської обласної ради.

Довідка:

Рак молочної залози (далі – РМЗ) є найбільш поширеною причиною смертності від онкологічних захворювань жінок в Україні. Щогодини від РМЗ помирає одна жінка, кожні 35–37 хвилин первинно встановлюється цей діагноз.

Рак молочної залози займає в Україні та Львівській області першу сходинку в структурі захворюваності на рак серед жінок репродуктивного віку. Щорічно в області виявляють майже 700 випадків РМЗ, помирають, на жаль, 360 жінок. В області рівень захворюваності складає 48,4 випадки на 100 тис. жіночого населення, в Україні – 64,8, загальний рівень смертності – відповідно 25,7 та 30,8. Прикрий факт: майже 25 % жінок звертаються до онкологів уже на III та IV стадіях захворювання, лише в 10 % жінок рак молочної залози діагностується на I стадії.

З метою діагностики в доклінічній стадії РМЗ на Львівщині впроваджується мамографічний скринінг жіночого населення. Для збільшення доступності цього виду обстежень в області вкрай необхідне придбання достатньої кількості мамографічного обладнання, яке дасть змогу зменшити бюджетні витрати на комбіноване лікування РМЗ, зменшить ступінь непрацездатності пацієнток, зменшить кількісний показник встановлення груп інвалідності та збільшить тривалість проживання жінок з цим діагнозом.

Уся матеріально-технічна база пересувного мамографа перебуватиме на балансі Львівського обласного державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру. Графік експлуатації мамографа буде складено з урахуванням заявок медичних установ області, пропозицій органів місцевого самоврядування, меценатів, а також доведено до відома населення області.

Депутати закликають не бути байдужими до однієї з найжахливіших хвороб століття, підтримати вищевказану ініціативу, перерахувавши кошти на рахунок громадської організації „Незабутня Квітка”: ПАТ „Фольксбанк” Р/Р 26002000010738, МФО 325213, ЗКПО 37528005 з позначкою „Благодійний внесок”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ