Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Львівщині знайшли примирення вояки дивізії «Галичина», вермахту та радянської армії – їх поховали на одному цвинтарі

У неділю, 19липня, на Львівщині відбулись урочистості з нагоди 65-ї річниці бою у так званому Бродівському котлі – місцині поблизу Олеська, Золочева, Підлиських гір. Про це Гал-іnfo повідомили у львівському медіа-центрі Міністерства оборони України.
Під час урочистостей у селі Червоному, де розташований цвинтар вояків дивізії СС "Галичина", відбувся молебень за загиблими та перепоховання останків трьох вояків - дивізії «Галичина», вермахту та, за припущеннями фахівців, солдата радянської армії. Участь у заходах взяли більше тисячі мешканців сусідніх сіл та районів. А також члени військово-історичних клубів із Києва, Львова, Хмельницького та Камянки-Бузької на Львівщині. На одному із місць колишніх боїв вони продемонстрували присутнім військово-історичну реконструкцію бою під назвою «Прорив із оточення». Тут було все, як у реальній бойовій обстановці цих часів: військове спорядження, зброя та техніка. А також напруга на обличчях людей по обидва боки фронтових дій…

Найбільш активну участь у підготовці та проведенні заходу прийняли члени львівського „Товариства пошуку жертв війни „Пам’ять”. Вони вже не один рік проводять розкопки на теренах західних областей, виявляючи невідомі досі місця захоронення та організовують перепоховання жертв воєнних дій періоду Першої та Другої світових воєн, визвольних змагань, політичних репресій. «Основною нашою метою, - розповідає голова товариства, Любомир Горбач, - є не тільки виявлення та перепоховання загиблих та впорядкування меморіальних ( військових) цвинтарів, але й історико-наукове дослідження ходу бойових операцій та місць локальних боїв».

Любомир Горбач розповів, що бувають випадки, коли в одному місці захоронення могли знаходитися тіла і червоноармійців, і солдатів вермахту, і вояків УПА. Тому активісти „Товариства пошуку жертв війни „Пам’ять” виступили з ініціативою спорудити в одному з місць області загальний меморіальний комплекс пам'яті загиблих у Другій світовій війні. Там можна було б перепоховати загиблих з усього регіону - як це зробили, зокрема, в Червоному, де розташований цвинтар вояків дивізії СС "Галичина".

Сьогодні на високому політичному рівні досить актуальним є питання примирення ветеранів Другої світової війни. Хоча самі учасники тих подій питання це вирішили набагато простіше. Зокрема, один із присутніх на дійстві у Червоному колишній воїн ОУН-УПА Петро Кильчицький вважає, що примирення відбулось набагато раніше, коли йшла запекла боротьба проти фашизму, за незалежність своєї батьківщини. Саме це є тим місточком, який єднає і „своїх” і „чужих” ветеранів. Ті ж, хто загинув, отримали своє примирення - примирення пам’яттю.

У Бродівському котлі, відбулись наймасштабніші та найбільш трагічні для українців бої Великої Вітчизняної. За останніми підрахунками тут знайшли вічний спокій близько семи тисяч вояків дивізії СС "Галичина", майже вісім тисяч солдатів та офіцерів вермахту та більш ніж 20 тисяч бійців Радянської армії, переважна більшість серед яких - українці.

?

?

?

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ