Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

На Львівщину йде епідемія краснухи

Впродовж останнього часу у Львівській області спостерігається тенденція до зростання захворюваності на краснуху, повідомила прес-служба Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА.

За словами головного позаштатного епідеміолога ГУОЗ ЛОДА Н.Тімко, якщо у 2009 році було зареєстровано лише 13 випадків захворювань, то у 2010 році 32. Діагноз підтверджений вірусологічною лабораторією Центральної санепідстанції МОЗ України.

Серед захворілих 56% осіб віком 15-17 років, 44% старше 17 років. З числа захворілих 28% осіб одержали одну дозу вакцини, 3% 2 дози вакцини, у 69% випадках захворювання – дані про щеплення невідомі. У січні 2011 року вже зареєстровано 18 випадків даного захворювання.

Насторожує те, що хворіють переважно особи 1981-89 років народження – особи дітородного віку.

Слід зазначити, що в області виникла реальна небезпека можливого значного ускладнення епідемічної ситуації щодо краснухи та кору. Це викликано тим, що має місце 5-річна циклічність періодів зростання захворювань на дану нозологію, створено недостатній імунозахищений прошарок населення ( у 2010 році щеплено 39,4% дітей віком 1рік, 32,7% дітей віком 6 років, ревакциновано проти краснухи 44,7% підлягаючого контингенту осіб), не проведено Кампанії додаткової імунізації проти кору та краснухи у 2008 році та зростає захворюваність від початку року.

Довідка:

Краснуха — гостре інфекційне захворювання, що викликається вірусом краснухи. Найбільш часто хворіють не щеплені діти 2-9 років. Особливо небезпечна краснуха для вагітних у першому триместрі вагітності.

При захворюванні на краснуху жінок в 1-ші 3 місяці вагітності, дитина народжується з вадами розвитку очей, слуху, серця. Також відмічається затримка розумової діяльності. Більше ніж 20000 новонароджених народились з вродженими вадами розвитку під час епідемії краснухи в 1964-1965 роках, епідемія також завершилась 10000 викиднів і мертвонароджень.

З 1969 року, відколи з’явилась вакцина проти краснухи, завдяки її широкому використанню, вроджені дефекти, спричинені краснухою, стали рідкістю.

Джерелом інфекції є людина з клінічно вираженою або стертою формою краснухи. Шляхи передачі – повітряно-краплинний (при розмові з хворим, поцілунках) і від матері до плоду. Також є можливий контактний шлях зараження (через іграшки). Хворий стає заразним за 1 тиждень до появи висипу і продовжує виділяти вірус протягом 5-7 днів після виникнення висипу. Дитина з вродженою краснухою виділяє збудник більш тривалий час (до 21-20 місяців).

Інкубаційний період захворювання триває від 16 до 20 днів.

Вірус краснухи проникає в організм через слизові оболнки дихальних шляхів і розносяться кров*ю по всьому організму, викликаючи збільшення лімфатичних вузлів , в особливості тих,що розташовані на потилиці і задній поверхні шиї.  Іноді виникає незначний нежить і сухий кашель, відчуття першіння в горлі, сльозотеча. Найбільш важко краснуха перебігає у дорослих: підвищується температура тіла до 38-39°С, виникає головний біль, болі в м*язах, зниження апетиту.

В перший день  хвороби  у 75-90% хворих виникає характерний висип на шкірі Висип у вигляді круглих рожево-червоних дрібних плям. Висип виникає на обличчі і шиї, за вухами і на волосистій частині голови, через добу виникає на тулубі і кінцівках. Особливо типове розташування висипу на спині, сідницях, зовнішній поверхні рук і передній поверхні ніг. На підошвах і долонях висип відсутній. Іноді одночасно дрібні поодинокі висипання виникають на слизовій оболонці рота. Висип утримується 2-3 доби.

Ускладнення краснухи виникають рідко і зустрічаються у дітей з імунодефіцитами. До них належать: пневмонії, отити, артрити, ангіти, тромбоцитопенічна пурпура. Дуже рідко (переважно у дорослих) виникають ураження головного мозку —енцефаліти і менінгоенцефаліти.

Прогноз захворювання сприятливий. Повторне зараження неможливе.

Для попередження розповсюдження інфекції хворих на краснуху ізолюють на 5 днів з моменту появи висипу.

Вакцинація від краснухи входять в календар щеплень України. Дітей щеплюють у віці 1 рік, 6 років, дівчат ревакцинують у 15 років.

Контактний телефон для отримання додаткової інформації:

276-28-21 – Тімко Наталія Олександрівна, головний позаштатний епідеміолог ГУОЗ ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ