Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: На Личакові знайшли могилу легендарного сотника Армії УНР
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Личакові знайшли могилу легендарного сотника Армії УНР

Волонтери Благодійного фонду "Героїка" відшукали на Личаківському кладовищі могилу легендарного сотника Армії УНР Грицька Гладкого.

Гладкий Грицько (19.01.1893, Галичина, Тернопільське воєводство, Збаразький повіт, с. Чернихівці - 16.09.1938, м. Львів) - сотник Армії УНР.

Випускник Тернопільської гімназії. З 1914 р. брав участь у Першій світовій війні. Влітку 1915 р. потрапив до російського полону. Перебував у таборах Сибіру (Томськ, Уфа). У 1917 р. повернувся до України та вступив до Галицько-Буковинського куреня Січових Стрільців. Восени 1919 р., по розформуванню СС, перебував у таборі в Ланцуті і Бересті. Став керівником Культурно-освітнього відділу штабу 6-ї Стрілецької дивізії. Під час Київської виправи редагував три часописи: "Вісти", "Характерник", "Український стрілець". У Києві був серед співзасновників Українського військового клубу.

Восени 1920 р. був інтернований в Александрові-Куявському, Польща. У таборі був одним з організаторів культурно-освітнього життя. Був засновником та співредактором дивізійної газети "Нове життя". У лютому 1921 р. випустив спецвипуск газети, присвячений історії 6-ї Стрілецької дивізії. У 1921 р. разом з редакцією газети переїхав до табору Щипьорно, Польща. У 1922 р. під його редакцією вийшов збірник "На руїнах", з описом Другого Зимового походу.

Після звільненню з табору у 1922 р. мешкав на Волині. Став помічником посла С. Підгірського, а невдовзі секретарем відділу Української парламентської репрезентації на Волині. Активний діяч місцевої "Просвіти", спричинився до створення Українського банку в Луцьку. У 1925 р., як член УПСР, був одним із засновників українського суспільно-політичного часопису "Українська громада" (Луцьк, 1926-1929 рр). У 1928 р. вийшов з УПСР та виїхав до Львова, де став активним діячем УНДО, паралельно працював журналістом. У 1931-1936 рр. видавав тижневик "Свобода" - друкований орган УНДО. У 1934 р. очолив громадський комітет Львівщини. Помер від туберкульозу.

Похований на Личаківському цвинтарі, поле №45.

Павло Подобєд, керівник БФ «Героїка» (м. Київ)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ