Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Миколаївщині відзначили 60-ліття Львівського псевдособору

У Миколаєві відзначили 60-ліття Львівського псевдособору. Наукова конференція проходила 14 травня 2006 року в Палаці мистецтв міста. Перед початком до її учасників звернувся Владика Юліян Ґбур. З ініціативи Канцелярії Стрийської єпархії конференція була організована священиками Миколаївського та Новороздільського деканатів в контексті відзначення трагічних подій псевдособору.
О. Микола Кожух, священик із Старого Роздолу говорив про політику радянського уряду щодо ліквідації УГКЦ в межах Миколаївського району. Як він зазначив, у 1946 році від Миколаївського району делегатом на псевдособор був місцевий декан о. Микола Кіндій. Із шістнадцяти священиків району майже всіх змусили перейти в лоно Православної Церкви. Згодом, в 1950 році, багатьох з них було арештовано.
Професор історії Леонтій Войтович з Миколаєва проаналізував підпільну діяльність Греко-Католицької Церкви на теренах Миколаївського району. Він зупинився на трьох періодах підпільної історії УГКЦ: період найбільших репресій її духовенства та вірних (1945 – 1953 рр.); період нищення пам’яті про Греко-Католицьку Церкву (1953 – 1986 рр.); період кризи антицерковної боротьби та поступового виходу Церкви з підпілля (1986 – 1990 рр.).
Третю доповідь, що висвітлювала проблематику виходу Церкви з підпілля у Миколаївському районі, представив історик з Розвадова Роман Сколоздра. Державний опір проти виходу Церкви з підпілля ще більше спонукав духовенство та вірних Миколаївщини робити заходи, спрямовані на відродження УГКЦ. За словами науковця, відновлення діяльності Греко-Католицької Церкви відбулося в більшості населених пунктів. В деяких громадах відбувся міжконфесійний поділ, який зберігся до сьогодні.
Наукову конференцію завершив концерт-реквієм. Його організували викладачі та учні Миколаївської школи мистецтв. Про це повідомив о. Павло Худ, прес-секретар Стрийської єпархії УГКЦ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ