Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На парламентських виборах у Греції перемогла ліва партія "Сіріза"

Лідер ліворадикальної партії "Сіріза" у Греції Алексіс Ціпрас пообіцяв покласти край "п'яти рокам приниження й страждань" країни після перемоги його партії на загальних виборах. На голосуванні у неділю( 25 січня) партія "Сіріза" здобула близько 36% голосів.

Про це пише ВВС.

За результатами підрахунку майже усіх бюлетенів, партія отримує у новому грецькому парламенті майже половину місць - 149 із 300, тобто всього на два менше, ніж потрібно для абсолютної більшості.

"Сіріза" випередила правоцентристську "Нову Демократію", що здобула близько 28% підтримки, та праворадикальну "Золотий світанок", що, за останніми даними, посіла третє місце на голосуванні.

Нинішній прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас уже визнав поразку і привітав лідера "Сірізи" із перемогою на виборах.

Партія "Сіріза" виступає проти режиму жорсткої економії, який впровадили кілька років тому в обмін на допомогу від міжнародних кредиторів.

Лідер партії пан Ціпрас під оплески прихильників знову обіцяв переглянути умови цієї допомоги.

"Греція залишає позаду катастрофічну жорстку економію, вона залишає позаду страх і автократію, вона залишає позаду п'ять років приниження і болю, - заявив він у своєму виступі пізно в неділю. - Трійка (міжнародних кредиторів - Ред.) для Греції відійшла в минуле".

Алексіс Ціпрас пообіцяв списати половину грецького боргу, водночас заявивши, що готовий обговорювати "життєздатне рішення" та хоче, аби його країна залишилася у Єврозоні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ