Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

На пл. Ринок встановили інформаційні стенди до 150-річчя з дня народження Альфреда Захарієвича

У Львові вшановують пам'ять видатного львівського архітектора початку XX ст. Альфреда Захарієвича. До 150-річчя з дня його народження ЛКП "Бюро спадщини" спільно з Українським католицьким університетом, управлінням охорони історичного середовища і управлінням туризму організовують низку заходів. Про це повідомили 19 липня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.
Фото ЛМР

Зокрема, сьогодні на пл. Ринок встановили інформаційні стенди про життя та професійні здобутки цього будівничого. Це 10 стендів, на яких будуть експонуватися архітектурні фотографії, зокрема рідкісні історичні світлини, архітектурні рисунки та проєктні креслення, включно з копіями унікальних документів приватного архіву родини Захарієвича.

"Історія Львова формувалася з великого вкладу архітекторів, які вносили багато нових елементів у загальний простір міста, а це додає нам ще більшої основи для розвитку. Важливо, що є синергія колег у висвітленні річниці з дня народження Альфреда Захарієвича. Це основа нашого майбутнього, адже сьогодні Львів взяв напрям на архітектурні конкурси. Дякую всім організатором, ми маємо чим пишатись у нашій історії", - наголосив Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

"Ідея вшанування 150-річчя з дня народження видатного архітектора Альфреда Захарієвича народилася ще взимку. Тоді з ініціативою в «Бюро спадщини» звернувся мистецтвознавець Ігор Жук.

Один із форматів відзначення – це виставка вуличних стендів, також будуть екскурсії та інші заходи", - розповів Павло Богайчик, директор ЛКП "Бюро спадщини".

За його словами, з інформаційними стендами на площі Ринок, присвяченими Альфреду Захарієвичу, можна буде ознайомитися впродовж двох тижнів.

"Професійний доробок Альфреда Захарієвича презентується такими пам'ятками як чудова будівля торгово-промислової палати на пр. Шевченка, 17-19 та банк на вул. Коперника, 4, а також багатьма іншими архітектурними об'єктами найвищої вартості. Водночас для загалу шанувальників Львова маловідомим фактом залишається роль Альфреда Захарієвича як ініціатора впровадження в архітектурно-будівельну практику новітніх технологій і матеріалів, зокрема – залізобетонних конструкцій системи Франсуа Геннебіка. Будучи членом консорціуму Геннебіка, Альфред Захарієвич активно застосовував залізобетон у свої проєктах. До Першої світової війни його фірма спорудила сотні залізобетонних мостів, які були серед найбільших споруджених в Австро-Угорщині. Завдяки пропонованій виставці, львів'яни та гості міста матимуть нагоду довідатись про цю унікальну спадщину", – розповів автор ідеї, кандидат мистецтвознавства Ігор Жук.

Також управління туризму підготувало цикл екскурсій, яку проводитиме Ігор Жук, щоб будівлі Захарієвича були більш впізнаваними. Зокрема, 21 липня о 10.00 год мешканців та гостей Львова запрошують на презентацію виставкової експозиції "Альфред Захарієвич (1871–1937) – чільний майстер залізобетонної архітектури Львова початку ХХ ст." та піший історико-архітектурний тур центральною частиною міста до кількох найвизначніших архітектурних об'єктів, проєктованих А. Захарієвичем.

"Паралельно у Львові триває літня вулична виставка, присвячена 170-літтю з дня народження іншого відомого архітектора – Івана Левинського. Так, на вулиці Валовій, 20 можна побачити роботи учасників фотоконкурсу "Левинський в об’єктиві". Облаштували її вздовж стінки Бернардинського муру. Там опубліковані 60 конкурсних фото, які обрали з-поміж світлин, які зробили 50 учасників інтерактивну. Його в Instagram провели «Бюро спадщини» та управління охорони історичного середовища", - додав Павло Богайчик.

Детальніше про екскурсію – за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ